Auteur

Maarten van der Pas

De nieuwe bestuurder

Wilma de Groot (38), bestuurslid bij Pensioenfonds Robeco

Big data, grote impact

Pensioenfonds Detailhandel en APG experimenteren met big data, leerden hun deelnemers beter kennen en verbeterden hun dienstverlening. ‘Met big data kan veel, maar het moet niet leidend zijn.’

Congres – Disruptie in de energiesector

Beleggers moeten nu al hun posities innemen in de energietransitie, want de overstap naar duurzame energie is al begonnen. En de energiesector zal door disruptieve technologieën rond 2020 danig worden opgeschud, aldus Sebastiaan Masselink (Actiam).

Voorsorteren op de risico’s van de brexit

Derivatenhandel, staatsobligaties, Brits vastgoed. De brexit kan de pensioensector op veel fronten raken. Tot er meer duidelijkheid komt, is het rekening houden met zoveel mogelijk scenario’s.

Outlook 2018

Aandelen en EMD favoriet

Kredietrisico van banken meer in trek bij pensioenbeleggers

Grote pensioenbeleggers zoals APG en PGGM nemen een deel van het kredietrisico over van banken. De kans op ontsporingen is afgenomen, omdat banken aan strengere regels moeten voldoen.

Harde brexit kan duur uitpakken voor pensioenfondsen

Een harde brexit is problematisch voor de derivatenhandel die zich grotendeels in Londen afspeelt. APG en Cardano waarschuwen voor de mogelijke gevolgen van onduidelijkheid rond de status van lopende contracten.

Aegon wint Pensioenwegwijzer 2017

Online instrument is bedoeld om dc-deelnemers duidelijk te maken hoeveel risico ze kunnen lopen.