Zelf vergelijkt NN Investment Partners (NNIP) zijn beheerd vermogen met het bbp van Finland. De Haagse vermogensbeheerder had per eind 2020 zo'n €300 mrd onder beheer, waarvan twee derde polisgelden van verzekeraar NN Group NN zijn. Het is een gigantisch bedrag, maar de vraag is of het genoeg is.
Maandag zette moederbedrijf NN zijn vermogensbeheerder officieel in de etalage. Alle opties liggen nog open: fusie, verkoop of samenwerking. Vorige maand deed verzekeraar Athora, bekend van merken Reaal en Zwitserleven, al hetzelfde met Actiam.
Beide verzekeraars hebben hun eigen interne overwegingen om van hun vermogensbeheerder af te willen zoals de wens tot meer vrijheid in het eigen beleggingsbeleid. Maar de buitenwereld speelt ook een rol.
Noodzaak tot internationale uitbreiding
De concurrentie op internationaal niveau is groot voor de Nederlandse vermogensbeheersector. Schaalgrootte is volgens Jasper Haak van adviesbureau AF Advisors de enige manier om op de langere termijn rendabel te blijven. Haak: 'In de nasleep van de financiële crisis is Nationale-Nederlanden Group eigenlijk een saai, dividendaandeel geworden met weinig internationale ambities. Internationale uitbreiding heeft NNIP echter wel nodig om voldoende schaal op te bouwen om noodzakelijke investeringen te kunnen doen.'
Ook KBC-analist Jason Kalamboussis zegt dat het een noodzakelijke stap is dat NN de boer opgaat met NNIP: 'De winsten van alle Nederlandse vermogensbeheerders staan onder druk. Het was al een tijdje duidelijk dat er iets moest gebeuren.' Uiteindelijk kan de stap leiden tot groei voor NN aldus Kalamboussis: 'Het kan middelen vrijmaken die NN kan inzetten voor andere onderdelen.'
Opboksen tegen BlackRock
Volgens Haak gaat er uiteindelijk hooguit één Nederlandse speler overblijven. 'En dat is als we geluk hebben. Ook andere Nederlandse vermogensbeheerders zoals Kempen Capital Management hebben niet de schaal om op de lange termijn te overleven.' Met giganten als BlackRock als concurrent, dat $9000 mrd onder beheer heeft, is dit volgens hem een kwestie van tijd totdat een groot deel van de Nederlandse vermogensbeheerders zal consolideren.
De margedruk is ook te zien in de cijfers. Het voor derden beheerd vermogen van NNIP is sinds 2015 met bijna de helft gestegen, onder meer door de aankoop van verzekeraar Delta Lloyd in 2020, maar het operationeel resultaat steeg met slechts 18%, zo blijkt uit jaarcijfers en presentaties van NN.
Volgens analist Cor Kluis van ABN Amro speelt mee dat naast de margedruk bij NNIP het vinden en behouden van geschikt personeel een uitdaging is voor Nederlandse vermogensbeheerders. Afgelopen oktober vertrok bij NNIP een team van zeven mensen, gespecialiseerd in duurzaam beleggen, naar het Amerikaanse Neuberger Berman, dat een vestiging in Den Haag heeft. Eerder in 2020 ging een ander NNIP-team naar het eveneens Amerikaanse William Blair.
Een rondgang in de sector door het FD liet vorig jaar zien dat een belangrijke oorzaak hiervan is dat buitenlandse partijen vaak een veel hogere beloning, vaak in de vorm van een bonus, bieden. In sommige gevallen wordt er vier à vijf keer meer betaald dan door hun Nederlandse concurrenten.
Kandidaat Robeco
Belangstelling voor de vermogensbeheerders is er genoeg. Bij Actiam, dat met €58 mrd aan beheerd vermogen een slag kleiner is dan NNIP, staan de kopers in de rij. Volgens ingewijden zijn er inmiddels zo'n tien à vijftien partijen geïnteresseerd.
Voor NNIP zien sommige analisten Robeco, dat onderdeel van het Japanse Orix is, als een voor de hand liggende partner. NNIP staat volgens cijfers van pensioenplatform IPE wereldwijd op plaats 75 van vermogensbeheerders. Samengaan met Robeco zou voor een plek in de top vijftig kunnen zorgen. Robeco zelf wil geen commentaar geven.
Robin van den Broek, analist bij Mediobanca, vermoedt dat Athora, NN benaderd heeft na zijn vergelijkbare aankondiging vorige maand. 'NN ziet denk ik heil in het bundelen van hun vermogensbeheerafdelingen. Om andere geïnteresseerden aan tafel te krijgen en de kans op lekken te verijdelen heeft NN er vermoedelijk voor gekozen dit nu naar buiten te brengen.' NN wil geen uitspraken doen over de timing van de aankondiging van zijn plannen met NNIP.
Aegon Asset Management kondigde vorig jaar augustus aan zich voorlopig niet te willen mengen in de lopende consolidatieslag van de vermogensbeheersector in Nederland. Ceo Bas NieuweWeme zei destijds: 'Ik word veel gebeld over overnames, maar accepteer de uitnodigingen voor meetings niet eens. Ik heb er nu geen tijd voor.' Verzekeraar Achmea zegt desgevraagd dat 'ze altijd kijken naar opties in de markt.'
Dit artikel verscheen eerder in het FD.