In een tijd dat duurzaam beleggen steeds belangrijker wordt, komt er ook steeds meer kritiek op halfslachtig beleid. Woensdag richtten de pijlen zich op BlackRock. Dit bedrijf is met $9000 mrd onder beheer met afstand de grootste vermogensbeheerder ter wereld. In de Financial Times verwijten milieu- en mensenrechtenorganisaties de belegger halfslachtig beleid te voeren ten aanzien van hun beleggingen in palmolie.
BlackRock steunde eind vorig jaar een protest tegen palmolie van aandeelhouders van levensmiddelenconcern Procter & Gamble, een grote inkoper van palmolie. Maar volgens de ngo's houdt BlackRock zich vervolgens stil over de grote aandelenbelangen die het heeft in de moederonderneming van één van die leveranciers van palmolie, het Indonesische Astra International.
Omstreden grondstof
Palmolie is een veelvuldig toegepaste grondstof en tegelijkertijd zeer omstreden. Door de bijzondere eigenschappen van de olie, die onttrokken wordt uit de vruchten van oliepalmen, zit het verwerkt in een bijna eindeloze reeks aan alledaagse producten zoals koekjes, shampoo en margarine.
Voor de plantages zijn er met name in Zuid-Oost Azië al miljoenen hectares onvervangbaar tropisch regenwoud gekapt of in brand gestoken. Bij het afbranden van de bossen komt veel CO₂ vrij en de ontbossing wordt in verband gebracht met de opwarming van de aarde. Ook is er sprake van landroof, waarbij het land wordt afgepakt van de lokale bevolking en dieren worden verdreven, en is er kritiek op de slechte arbeidsomstandigheden op de plantages.
BlackRock
De kritiek op BlackRock is pikant omdat juist BlackRock zich de laatste tijd steeds meer laat voorstaan op het eigen duurzame beleggingsbeleid. Topman Larry Fink hamert nadrukkelijk op het belang van duurzaamheid en BlackRock biedt ook steeds meer 'groene' beleggingsfondsen aan. Begin april lanceerde het bedrijf, dat groot is in passieve beleggingen, nog het 'US Carbon Transition Readiness fund' dat in een klap de grootste groene etf ter wereld werd met $1,25 mrd aan investeringen.
Astra Agro Lestari, dochteronderneming van Indonesische conglomeraat Astra International, wordt door ngo's onder andere beschuldigd van landroof die zou zijn gepleegd om zo plek te maken voor palmolieplantages. Astra gaat tegenover de FT niet rechtstreeks in op die beschuldigingen, maar verwijst naar het eigen duurzaamheidsbeleid en zegt dat ze er aan werkt om de prestaties op het gebied van duurzaamheid te verbeteren.
Goed te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl.
Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, is geen principiële tegenstander van het beleggen in palmoliebedrijven en is ook aandeelhouder van Astra International. Vermogensbeheerder APG, die voor ABP de beleggingen uitvoert, wil alleen schriftelijk reageren: ‘We geloven in het inzetten van onze invloed als betrokken aandeelhouder. Pas als niets meer werkt, nemen we afscheid en verkopen we.’
ASN belegt niet in palmolie
Verzekeraar NN Group bezit aandelen van Astra Agro Lestari, maar wil geen uitspraken doen over individuele bedrijven en beleggingsposities. De beleggingstak van de duurzame bank ASN neemt een heel ander standpunt in. 'Wij beleggen uit principe niet in palmoliebedrijven. We hebben niets tegen palmolie, maar wel tegen de manier waarop de plantages worden aangelegd en beheerd,' zegt Bas-Jan Blom, directeur ASN Beleggingsfondsen.
'We geloven ook niet dat je als aandeelhouder bij deze bedrijven verandering kunt afdwingen. Dat kan wel via de bedrijven die de palmolie inkopen. We beleggen dus wel in Unilever, omdat dat bedrijf eisen stelt aan zijn leveranciers'. Procter & Gamble komt niet door de selectie van de beleggingsfondsen van ASN.
Robeco
Vermogensbeheerder Robeco had tot 2019 beleggingen in Astra Agro Lestari, maar heeft het bedrijf op zijn uitsluitingslijst gezet en de aandelen verkocht. Dialogen over de misstanden op de betreffende palmolieplantages leverden niet het gewenste resultaat: het bedrijf weigerde lidmaatschap van de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO). Peter van der Werf, engagement specialist bij Robeco: 'Uit principe investeren we alleen in palmoliebedrijven die lid zijn van de RSPO èn voor minimaal 20% aan de voor ons juiste duurzame certificering voldoen.' Robeco heeft nog wel beleggingen in andere palmoliebedrijven, zoals Golden Agri-Resources.
BlackRock zegt in een reactie dat ze zich bewust zijn van 'de bestaande zorgen' over palmoliebedrijven. Als bedrijven ondanks hun aandringen niet snel genoeg veranderen, dan zou BlackRock overigens niet overgaan tot het verkopen van de aandelen maar tot 'het stemmen tegen de herbenoeming van de verantwoordelijke directeuren.'
Dit artikel komt uit het FD.