Aandelenbeurs Moskou veert op na sluiting van een maand
De beurs van Moskou was donderdag eindelijk weer open na een sluiting van bijna een maand, de langste ooit. Voor buitenlandse beleggers is de beurs nog altijd dicht.
De beurs van Moskou was donderdag eindelijk weer open na een sluiting van bijna een maand, de langste ooit. Voor buitenlandse beleggers is de beurs nog altijd dicht.
Hoofdgraadmeter MOEX stond gedurende de handelsdag korte tijd 11% hoger, en hield uiteindelijk een plus van ruim 4% over.
Er waren allerlei beperkingen van kracht: zo mochten alleen Russische beleggers actief zijn, kon in slechts een beperkt deel van de aandelen worden gehandeld en gold er een verbod op shortsellen. Verder was er alleen handel mogelijk tussen 9.50 uur en 14.00 uur.
De index staat nu nog altijd 34% lager dan begin dit jaar. De Russische overheid had aangekondigd via het nationale staatsfonds voor $10 mrd aan aandelen te gaan inkopen, maar onduidelijk is of dat donderdag daadwerkelijk gebeurd is.
De Russische beurs was sinds 28 februari gesloten. De Russische autoriteiten waren hiertoe overgegaan uit vrees voor een verdere koersval. Op 25 februari was er, in reactie op de Russische invasie in Oekraïne, namelijk sprake van scherpe koersdalingen.
Veel buitenlandse investeerders hebben al aangekondigd dat ze, zodra dat kan, hun Russische aandelen zo snel mogelijk zullen verkopen. Ook gaven indexbouwers aan Russische aandelen uit hun trackers te gaan verwijderen. Alleen geldt voor buitenlandse investeerders nu nog een verbod op de verkoop van aandelen. Pas als deze groep weer kan handelen, zal een realistischer beeld ontstaan van de Russische financiële markten. Volgens het Russische Sberbank hadden buitenlandse institutionele beleggers in februari 2020 ongeveer driekwart van de vrij verhandelbare aandelen, de zogeheten freefloat, van de Russische markt in handen.
De Russische overheid overweegt nu om de effectenmarkt in tweeën te splitsen, meldt The Wall Street Journal op basis van anonieme bronnen. Er zou een markt voor buitenlands partijen moeten komen, en een voor lokale investeerders. Dat is niet zonder precedent. China kent al verschil tussen de aandelen die op de beurzen op het vasteland in Shanghai en Shenzhen verhandeld worden, en die in Hong Kong.
De stap zou ook een verdere erosie van de roebel kunnen voorkomen, al toonde die munt recent juist een opmerkelijk herstel. Na een historisch dieptepunt van 139 roebel per dollar begin deze maand, stond er donderdag even 95,16 roebel per dollar op het bord. Daarmee heeft de munt, die nog altijd bijna een kwart lager staat dan voor de oorlog, alweer veel terrein herwonnen.
De koers van de roebel kreeg een zet nadat Vladimir Poetin woensdag had gezegd dat 'onvriendelijke landen', waaronder de VS, het VK en alle EU-landen, binnenkort Russisch gas met roebels moeten afrekenen. De Russische president gaf daarbij zijn regering en de centrale bank opdracht ervoor te zorgen dat kopers binnen een week aan voldoende roebels kunnen komen.
Op de obligatiemarkt was het een iets ander verhaal. Er waren de afgelopen weken namelijk nog wel wat mogelijkheden om Russische staats- en bedrijfsobligaties te verkopen. Dat zegt Rob Drijkoningen, obligatiebelegger opkomende markten bij vermogensbeheerder Neuberger Berman. 'Obligaties die zijn uitgegeven in dollars zijn nog wel te verkopen maar wel allemaal met veel verliezen.' Lokale, in roebels uitgegeven obligaties kunnen echter nog altijd niet worden verhandeld. 'Bovendien zijn deze nog slechts enkele centen waard. Je kan ze dus bij wijze van spreken net zo goed in de kluis leggen en er over tien jaar nog eens naar kijken.'
De sancties hebben ondertussen grote gevolgen voor bedrijven die afkomstig zijn uit Rusland of daar actief zijn. Russische bedrijven lijken steeds moeilijker aan hun schuldverplichtingen te kunnen voldoen. Staalconcern Severstal heeft bijvoorbeeld problemen met het betalen van de rente op een dollarlening. Het had al op 16 maart $12,6 mln moeten overmaken aan de obligatiehouders, maar dat is niet gelukt, ook niet in de vijf werkdagen die het volgens de regels heeft voordat het als wanbetaler wordt aangemerkt. Het geld is vorige week overgemaakt, zegt Severstal, maar moest nog worden verwerkt en doorgegeven door betalingsagent Citibank. De Amerikaanse bank zou echter wachten op expliciete toestemming hiervoor van het Amerikaanse ministerie van financiën.
Severstal is voor zover bekend het eerste bedrijf dat door de sancties het stempel wanbetaler dreigt te krijgen. Het concern is in handen van Aleksej Mordasjov, een oligarch die op de sanctielijst staat. Hij bezit, naast Severstal, bijvoorbeeld ook een derde van de aandelen in reisconcern TUI.
Dit artikel komt uit het FD.
Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn.