Direct naar inhoud

Kortingen in 2020 alleen nodig bij dekkingsgraden onder 90% — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 november 2019

Pensioenfondsen hoeven in 2020 geen kortingen door te voeren als hun dekkingsgraad op 31 december dit jaar 90% of hoger is. Volgens minister Koolmees is er een ‘uitzonderlijke economische situatie’ die uitstel van kortingen rechtvaardigt.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
 • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

 1. P. Pensioenfonds ERIKS
  5 jaar geleden

  Jammer dat de minister uitgaat van de actuele dekkingsgraad voor de 90%-grens. Een dip in de rente eind december kan daardoor alsnog tot problemen leiden. De hoogste van beleidsdekkingsgraad of actuele dekkingsgraad had meer voor de hand gelegen, als het doel is om kortingen te vermijden…

 2. P. Kraneveld
  5 jaar geleden

  Eindelijk een juiste reactie: op een uitzonderlijke situatie reageren met een tijdelijke maatregel. Het is toch ook te zot om lost te lopen om te eisen dat pensioenen gekort worden om uitkeringen over 20 tot 30 jaar te garanderen als we weten dat financiele markten hoogstens over een periode van een week voorspeld kunnen worden en dat alleen in normale tijden.

  Het contrast met DNB is wel heel scherp. Niet alleen gaat DNB er van uit dat de situatie niet uitzonderlijk, maar normaal is – onverdedigbaar en niet uit te leggen – maar daarom moet er ook worden doorgegaan met het beleid van vernietiging van pensioenkapitaal, zodat de ambtenaar rustig kan slapen en “consolidatie” van pensioenfondsen, zodat de ambtenaar niet overwerkt zal raken. Voor wie zijn de pensioenfondsen er eigenlijk?

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.