Direct naar inhoud

‘Richt communicatie nabestaandenpensioen óók op partner’

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 4 juni 2021

Achter pensioen- en spaargedrag zit een huishoudeconomie en daarom is het logisch communicatie over de opties voor nabestaandenpensioen ook te richten op partners, vindt onderzoeker Raymond Montizaan.

Dat zegt Montizaan, verbonden aan de Universiteit Maastricht, tegen Pensioen Pro. Aanleiding voor het gesprek is de publicatie van een Netspar-paper over onderzoek dat Montizaan heeft gedaan naar voorkeuren voor uitruil van partnerpensioen.

Veel werknemers blijken bereid te zijn een groter deel van hun pensioen in te leveren voor een hoger partnerpensioen dan in de praktijk gebruikelijk is, schreef Pensioen Pro eerder over de onderzoeksresultaten. Daarnaast is er een behoorlijke groep, een derde van de deelnemers, die minder wil herverdelen. Gemiddeld kozen deelnemers aan het onderzoek ervoor dat hun partner 77% van het gezamenlijke pensioen krijgt.

Getty Images/iStockphoto

Huishoudeconomie

‘Mensen kunnen hun nabestaandenpensioen omhoog of omlaag bijstellen, maar gebruiken die flexibiliteit nauwelijks’, constateert Montizaan. ‘Ze pakken de default. Er moet meer aandacht voor zijn voor de keuzeopties en de gevolgen daarvan.’

Hij merkt op dat het kabinet het nabestaandenpensioen transparanter probeert te maken. Rekening houden met voorkeuren in de communicatie is daarbij een must en ook moet die zich niet alleen richten op de deelnemers, vindt Montizaan.

‘De communicatie moet zijn gericht op hele huishouden. We weten uit wetenschappelijke literatuur dat men keuzes niet alleen maakt. Achter pensioen- en spaargedrag zit een huishoudeconomie.’ Partners betrekken in de communicatie noemt hij ‘een goed idee’. ‘De partner is de direct begunstigde.’

De keuzes die deelnemers moeten maken zijn volgens Montizaan ‘heel gecompliceerd’, zeker ‘als je voor het eerst of voor de tweede keer naar een upo kijkt’. Het gaat niet alleen over de hoogte van het partnerpensioen, maar ook over de keuze voor hoog/laag.

Geen recht

De oproep voor betere communicatie van de keuzemogelijkheden sluit aan bij een waarschuwing van Ombudsman Pensioenen Henriëtte de Lange. Zij waarschuwde eerder dit jaar dat pensioenfondsen duidelijker moeten maken wat de gevolgen zijn van uitruil. Partners beseffen vaak niet dat uitruil kan betekenen dat ze helemaal geen recht meer hebben op nabestaandenpensioen, schreef ze in blog. Ook niet als ze daar zelf voor hebben getekend.