Direct naar inhoud

Kabinet wil eerder indexeren mogelijk maken

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 11 november 2021

Fondsen met een beleidsdekkingsgraad vanaf 105% kunnen volgend jaar met terugwerkende kracht indexeren. Het kabinet maakt dit mogelijk met een besluit dat samen met de Wet toekomst pensioenen naar de Kamer gaat.

Dennis Wiersma bij aankomst op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad. Foto ANP / Robin Utrecht

Dat heeft staatssecretaris Wiersma donderdagmiddag gezegd in de Tweede Kamer. Hij reageerde op een motie van PvdA, CDA en ChristenUnie die het kabinet vraagt met een voorstel te komen dat indexeren volgend jaar mogelijk maakt.

Gijs van Dijk (PvdA) had eerder een amendement ingediend bij de Verzamelwet SZW 2022 om dit te regelen, maar dat ontraadde Wiersma. Dit maakte indexatie mogelijk zonder waarborgen, aldus de staatssecretaris.

Pensioenfondsen zouden volgens het amendement mogen indexeren als sociale partners de intentie uitspreken om over te stappen naar het nieuwe pensioencontract. Zo’n eenzijdige wijziging geeft evenwichtigheidsrisico’s, zei Wiersma, bijvoorbeeld als een fonds uiteindelijk besluit af te zien van overstap, of als het parlement de Wet toekomst pensioenen verwerpt.

Bovendien is het volgens Wiersma belangrijk dat het wetsvoorstel openbaar is, vóórdat fondsen vooruitlopend op de nieuwe regels besluiten pensioenen te verhogen.

Algemene maatregel van bestuur

De staatssecretaris beloofde een Algemene maatregel van Bestuur (AmvB) te maken die fondsen met een beleidsdekkingsgraad van 105% en hoger alvast in 2022 de mogelijkheid geeft te indexeren, zonder dat het parlement hoeft te hebben ingestemd met de Wet toekomst pensioenen.

Vorige maand deed Wiersma de toezegging dat fondsen in 2022 met terugwerkende kracht mogen indexeren nádat het parlement zou hebben ingestemd met de wet. Die koppeling heeft het kabinet nu losgelaten.

Wel stelt het kabinet als eis in de AmvB dat fondsen verantwoorden waarom ze indexeren. Ook wil Wiersma erin opnemen dat fondsen het evenwicht herstellen als ze uiteindelijk afzien van de overstap naar het nieuwe contract, of als de Wet toekomst pensioenen het niet haalt. Indexeren betekent een verschuiving van vermogen van jong naar oud. Bovendien gaan alleen soepelere regels voor indexatie gelden, niet de strengere kortingsregels die bij het toekomstige stelsel horen.

Pensioenfondsen reageerden vorige week terughoudend op het voorstel van Van Dijk voor snellere indexatie. Voor vier van de grote vijf fondsen biedt de versoepeling geen soelaas. Het ondernemingspensioenfonds van PostNL zou wel van de versoepeling kunnen profiteren, maar voorzitter René van de Kieft noemde deze een ‘onzalig idee’.

Stemming

De Tweede Kamer stemt dinsdag 16 november over de Verzamelwet en de ingediende moties. De motie voor indexatie kan rekenen op een meerderheid: de PvdA diende die samen in met CDA en ChristenUnie. Pensioenwoordvoerders Bart Smals (VVD) en Marijke van Beukering-Huijbregts (D66) gaven in het debat aan het belang van snellere indexatie te zien. Op verzoek van Smals legt Wiersma de AmvB voor aan de Raad van State.

Overigens berichtte de Volkskrant al vóór het debat over de Verzamelwet, en voordat Van Dijk met CDA en ChristenUnie zijn motie had ingediend, dat het kabinet overstag was gegaan. Volgens de krant had het kabinet hierover een akkoord gesloten met de zes partijen die het pensioenakkoord steunen: regeringspartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie en oppositiepartijen PvdA en GroenLinks.

Reacties

De Pensioenfederatie benadrukt in een reactie het belang van een koppeling tussen eerder indexeren en het nieuwe stelsel.

Vakcentrales FNV en CNV zijn positief. ‘Eindelijk goed nieuws’, reageert FNV-bestuurder Willem Noordman. ‘We hebben hier de laatste maanden keihard voor gepleit.’

De CNV spreekt van ‘heel goed nieuws’, maar wijst op de verantwoordelijkheid van fondsen bij een besluit om indexatie toe te kennen: ‘natuurlijk zal elk pensioenfondsbestuur zijn eigen evenwichtige belangenafweging moeten maken, gegeven de financiële situatie van het fonds en in het licht van het nieuwe pensioenstelsel.’