Direct naar inhoud

Belegd vermogen apf’en opnieuw met kwart gestegen

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 24 maart 2022

Het belegd vermogen van de vier overgebleven apf’en is in 2021 26% gestegen naar €25,9 mrd. Ze rapporteren nog geen grote nieuwe klanten voor dit jaar.

Dat blijkt uit het jaarlijkse marktonderzoek van Pensioen Pro, gebaseerd op aangeleverde cijfers van de vier apf’en per 1 januari 2022. De aanwas met 26% in 2021 (€5,3 mrd) is bijna gelijk aan die van 2021 (+24% naar €20,6). In 2019 steeg het vermogen 73% naar €17 mrd.

Stap, het apf van Aegon en TKP, blijft qua belegd vermogen marktleider met €9,1 mrd. Het kreeg er in 2021 twee klanten bij: Pensioenfonds General Electric (€650 mln) en Total Pensioenfonds (€600 mln). Centraal Beheer APF, opgericht door Achmea, haalde Het Nederlandse Pensioenfonds (Hnpf) in als tweede grootste apf. Centraal Beheer APF kreeg er met HP Pensioenfonds een grote klant bij van €2,3 mrd, waardoor het vermogen steeg naar €6,8 mrd.

Getty Images/iStockphoto

Hnpf, een loot uit de stam van ASR, won vorig jaar geen nieuwe klanten; het vermogen nam licht toe tot €5,7 mrd door premie-inleg en rendementen. De Nationale APF, met AZL en NN IP als financiers, blijft het kleinste apf met €4,4 mrd belegd vermogen. Het haalde vorig jaar pensioenfonds NIBC (€430 mln) binnen. Ook het vermogen van het gesloten opf Eriks (€270mln) kwam over.

Sla ingesloten LocalFocus-inhoud over
Ingesloten LocalFocus-inhoud overgeslagen

De €25,9 mrd die apf’en beheren is 1,4% van het totale vermogen van alle Nederlandse pensioenfondsen. Dat bedroeg eind 2021 meer dan €1800 mrd.

Pijplijn nog vrij leeg

De apf’en zijn naar eigen zeggen nog niet verzekerd van grote nieuwe klanten in 2022. Bij Centraal Beheer APF hebben twee opf’en met een totaal vermogen van circa €185 mln een intentieovereenkomst getekend. Een van die fondsen is Coram, waarvan de werkgever sanitaire artikelen maakt.

Bij Hnpf is producent van onder meer rijst- en maïswafels Sanorice met de nieuwe opbouw per 1 maart toegetreden tot de open db-kring. Het gaat om een jaarpremie van €1,6 mln van circa 190 werknemers. De Nationale APF en Stap kunnen nog geen nieuwe klanten melden.

Alle apf’en zeggen een toename van het aantal aanvragen te bemerken, zowel vanuit de werkgevers- als pensioenfondsenkant.

Deelnemers en premie-inleg

Qua aantal deelnemers is Centraal Beheer APF het grootste apf, mede doordat het veel werkgevers als klant heeft. Ruim 1250 tegenover twaalf pensioenfondsen. Stap, Hnpf en De Nationale APF volgen op gepaste afstand. Het aantal deelnemers steeg 11% naar 205.817.

Ook met de premie-inleg voor 2022 steekt Centraal Beheer APF ver boven de rest uit. De premie-inleg bij alle apf’en steeg 10% naar €458 mln. Bij Hnpf daalt de premie-inleg licht. Volgens voorzitter José Suarez Menendez komt dit doordat De Efteling begin 2022 met de nieuwe opbouw is verhuisd van een db-kring naar de nieuwe dc-kring. In de nieuwe regeling daalde de premie.

Hnpf verbreekt banden met oprichter Asr

Hnpf zei afgelopen januari met de administratie voor zijn pensioenkringen te verhuizen van oprichter Asr naar Blue Sky Group. Het fiduciair beheer van het apf is reeds enkele jaren ondergebracht bij Kempen. Daarmee is het Hnpf uiterlijk in 2025 volledig losgezongen van zijn oprichter Asr.

Asr-topman Jos Baten zei tegen beleggingspublicatie Investment Officer ‘niet blij te zijn’ met deze ontwikkeling. ‘Ik kan er allemaal argumenten tegen inbrengen, maar het is een onafhankelijk bestuur dat zijn afweging maakt.’ Hij zegt dat ‘als een huwelijk niet werkt, dan ga je uit elkaar.’ Asr zal geen nieuwe apf oprichten en focust zich op het beheer van dc-vermogen.

De andere apf’en zeggen hun oprichter(s) trouw te blijven. ‘Er zijn bij ons geen plannen om de relaties met AZL en NN IP te verbreken’, zegt Roel Knol, uitvoerend bestuurder bij De Nationale APF. ‘Daar is geen enkele aanleiding toe en het ook niet iets wat je zo maar doet. Je gaat iets anders doen dan wat is overeengekomen ten tijde van het commerciële traject.’

Stap laat weten tevreden te zijn met zowel de dienstverlening die TKP en Aegon AM leveren als het strategische partnerschap. ‘Bovendien hebben beide aan ons hun commitment uitgesproken over het faciliteren van de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.’

Centraal Beheer APF wijst erop dat Achmea Pensioenservices en Achmea IM zelf ook stevige groei doormaken in nieuwe klanten, buiten het apf om. ‘Dit geeft vertrouwen voor de toekomst.’

De vier apf’en blijken sinds hun oprichting financieel behoorlijk afhankelijk te zijn geweest van hun oprichters. Pensioen Pro publiceert hier volgende week over.