Direct naar inhoud

PFZW neemt meer voorbereidingstijd voor indexatie

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 24 juni 2022

Net als andere fondsen gaat PFZW de pensioenen verhogen, op basis van de versoepelde regelgeving voor indexatie. De toeslag van 2,7% wordt niet al direct in juli gegeven, zoals bij ABP en PME, maar per oktober.

Verpleegkundige op de covid-afdeling van het Groene Hart-ziekenhuis in Gouda. Foto ANP / Arie Kievit

Het zorgfonds kondigde de indexatie vrijdagmiddag aan. PFZW neemt ‘iets meer voorbereidingstijd, om zeker te weten dat de verhoging goed voorbereid en foutloos kan worden doorgevoerd’, zo meldt het fonds in schriftelijke antwoorden op vragen.

PFZW doet geen nabetaling over de eerdere maanden van 2022, zoals ABP en PWRI wel toegezegd hebben. Dat is vooral omdat ‘de kans op fouten er is, in combinatie met juridische risico’s’, schrijft de PFZW-woordvoeder. ‘Denk aan mensen die in die periode zijn gescheiden of overleden, of andere mutaties die de kans op fouten of juridische issues vergroten.’ Ook PME noemde eerder complexiteit en uitvoeringskosten als reden om af te zien van een nabetaling.

ABP en PWRI zijn beiden klant bij APG, PME zit sinds dit jaar bij TKP. De uitvoering voor PFZW ligt bij PGGM.

Referteperiode

De indexatie zelf is bij PFZW wel wat hoger dan bij collega-pensioenkolos ABP, dat 2,39% toekent. Beide fondsen gebruiken de consumentenprijsindex, maar de zogeheten referteperiodes verschillen met een maand. Bij PFZW loopt deze van september 2020 tot en met september 2021. ABP spreekt van september tot september – in de cbs-tabellen is dit terug te vinden als de jaarmutatie van augustus.

Net als voor ABP en PME is de indexatie voor PFZW een mijlpaal: de laatste indexatie bij het zorgfonds vond plaats in 2010. De indexatieachterstand tot en met 2022 is nu 26,8%, maar daar gaat binnenkort dan 2,7% vanaf.

Indexatie 2023

De hoge inflatie van de eerste helft van 2022 zit, net zoals bij andere fondsen, niet in de indexatie die PFZW nu geeft. Die inflatie wordt pas in ogenschouw genomen bij de volgende indexatiebeslissing eind dit jaar, voor 2023.

‘Het bestuur voorziet dat de financiële situatie op dat moment niet voldoende zal zijn om nogmaals maximaal te verhogen’, waarschuwt PFZW alvast.

De inflatie zal dan namelijk erg hoog zijn. De jaarmutatie van de niet-afgeleide consumentenprijsindex, die ABP en PFZW hanteren, was in mei bijvoorbeeld al 8,8%. Zo’n hoge inflatie zal het fonds niet helemaal goed kunnen maken met indexatie. De actuele dekkingsgraad van PFZW was eind mei afgerond 116%. De toeslag die in oktober wordt gegeven, moet daar nog wel van af.

PMT en BpfBouw

De beleidsdekkingsgraad van PFZW was eind mei 105,2%: net hoog genoeg om over te kunnen gaan tot indexatie volgens de nieuwe regels. Metaalfonds PMT stond eind mei nog net onder de grens, op 104,7% beleidsdekking. Eind juni is dat mogelijk anders: het fonds komt begin juli met een bericht over indexatie naar buiten.

Mocht PMT de grens van 105% niet slechten per eind juni, dan kan het ook later in het jaar nog indexeren, als de beleidsdekkingsgraad dan wel voldoende is gestegen.

Ook BpfBouw maakt begin juli een (aanvullend) indexatiebesluit bekend. Dit fonds verhoogde de pensioenen begin dit jaar al met 1,76%, maar dat was nog niet de volledige ambitie van 2,57%.