Direct naar inhoud

IPE komt in handen van FD Mediagroep

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 18 november 2022

De eigenaar van Pensioen Pro, FD Mediagroep, neemt het Britse IPE International Publishers over, een uitgever van diverse internationale publicaties over pensioen en beleggen.

Dat maakt de FD Mediagroep vandaag bekend.

IPE zal komen vallen onder de divisie FD Business, een uitgever van vaktitels, waaronder naast Pensioen Pro ook Energeia en Impact Investor. Aan dit portfolio wordt IPE toegevoegd, waarmee FD Mediagroep de internationale uitgaven op het gebied van institutionele beleggingen en pensioen fors uitbreidt.

IPE is gevestigd in Londen, maar bestrijkt heel Europa met Engelstalige journalistiek voor de pensioen- en beleggingssector. Op de IPE-website verschijnt dagelijks nieuws. Daarnaast wordt er maandelijks een papieren magazine uitgegeven. Ook organiseert IPE congressen, waaronder de jaarlijkse Europese IPE Conference & Awards, dit jaar in Rotterdam van 30 november tot en met 2 december.

De vaktitel IPE (Investment & Pensions Europe) bestaat sinds 1997. Sindsdien zijn er ook specifieke publicaties voor reële activa (IPE Real Assets) en voor de Duitstalige landen (IPE DACH) toegevoegd, evenals een service die beleggers helpt met zoeken naar vermogensbeheerders (IPE Quest).

Verbonden

Pensioen Pro en IPE kennen al langere tijd een verbondenheid. Pensioen Pro ontstond in zijn huidige vorm in 2014 uit een fusie van bestaande pensioenpublicaties van FD Mediagroep en IPE (IP Nederland). Daarna functioneerde Pensioen Pro vijf jaar als een joint-venture tussen FD Mediagroep en IPE. In 2019 nam FD Mediagroep alle aandelen over.

Ook daarna is er sprake gebleven van samenwerking, onder meer op redactioneel vlak. Zo worden er soms artikelen uitgewisseld tussen de publicaties. IPE en Pensioen Pro delen ook een verslaggever, Tjibbe Hoekstra, die voor beide bladen schrijft.

Publicaties blijven

Na de overname zullen de publicaties Pensioen Pro en IPE in hun huidige vorm blijven bestaan: Pensioen Pro onder leiding van de hoofdredactie van Maarten van Wijk en André de Vos, de titels van IPE onder redactioneel directeur Liam Kennedy. Beide publicaties zijn en blijven journalistiek onafhankelijk. De komende periode verkennen de redacties de mogelijkheden voor verdere redactionele samenwerking en kruisbestuiving.

Daarnaast zal op andere vlakken worden samengewerkt, bijvoorbeeld bij organisatie van congressen, aanbod voor adverteerders, de ontwikkeling van dataproducten, personeelszaken, it, enzovoorts.

FD Mediagroep koopt IPE International Publishers Ltd van de oprichters, Piers Diacre en Fennell Betson, en enkele (oud-)personeelsleden die ook aandeelhouder waren. Bedragen worden niet genoemd door de bedrijven.

FD Mediagroep is behalve eigenaar van FD Business ook het moederbedrijf van het Financieele Dagblad, BNR Nieuwsradio en Company.info.

Bij het twintigjarig bestaan mocht IPE de gong slaan op de Londense effectenbeurs. Aan de knop, met donkere stropdas, mede-oprichter Piers Diacre. Vierde van rechts mede-oprichter Fennell Betson, derde van rechts redactioneel directeur Liam Kennedy.