Direct naar inhoud

Solidair of flexibel is een kwestie van geloof — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 26 juni 2024

De keuze tussen de flexibele en solidaire regeling leidt tot veel stress en discussie. Onnodig, betogen pensioenexperts. De contracten lijken inmiddels zoveel op elkaar, dat de begrippen flexibel en solidair nietszeggend zijn geworden.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

 • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
 • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
 • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
 • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

 1. R. Potter Van Loon
  3 weken geleden

  “Het is mogelijk voor jongeren tot 150% in zakelijke waarden te beleggen. Risicovoller, en dus met een hoger verwacht rendement.”

  Dit is niet uniek aan SPR. Binnen FPR kan dat ook, bijvoorbeeld door in fondsen te beleggen waar voor een klein gedeelte in derivaten (opties of futures) wordt belegd. Dat dat niet gebeurt bij voorgenomen FPR komt waarschijnlijk vooral vanwege uitlegbaarheid/reputatie (“Beleggen met geleend geld!”), niet door wettelijke restricties.

 2. Dr. P.J.G. Vlaar
  3 weken geleden

  Het belangrijkste voordeel van de SPR is dat iedereen in dezelfde collectieve mix belegt. Een geleverde positie in een gediversifieerde mix leidt tot een betere Sharpe ratio dan een eenzijdige zakelijke waarden mix (voor jongeren) of een grotendeels vastrentende portefeuille (voor ouderen).
  Hoe meer belegiingsrisico je jongeren wil bieden, hoe groter het voordeel van de SPR ten opzichte van de FPR. Dit geldt zeker als je de grootste drawdowns weet te beperken met behulp van de solidariteitsreserve.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.