Direct naar inhoud

Theo Nijman en Shell-fondsen winnaars Pensioen Pro Award — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 19 juni 2024

De Shell-pensioenfondsen zijn Pensioenfonds van het Jaar geworden bij de Pensioen Pro Awards. Theo Nijman kreeg de prijs voor ‘uitzonderlijke bijdrage aan de sector’.

De prijsuitreiking vond gisteravond plaats in Circa in Amsterdam, na afloop van het Pensioen Pro Jaarcongres. Ook vele andere pensioenfondsen vielen in de prijzen.

Theo Nijman, winnaar van de gouden award voor uitzonderlijke bijdrage, is hoogleraar Econometrie & Finance en ook hoogleraar Pensioen & Risicobeheer op een door Instituut Gak bekostigde leerstoel. Beide aan de Universiteit van Tilburg. Nijman is ook oprichter en onderzoeksdirecteur van denktank Netspar.

De jury wijst erop dat Nijman in het bijna twintigjarig bestaan van Netspar continu een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het ontwikkelen en delen van relevante wetenschappelijke kennis met de pensioen- en verzekeringssector, overheden, toezichthouders en sociale partners. ‘Nijmans bijdrages, zijn uiteenzettingen en onderzoeken rondom diverse pensioenthema’s, hebben een grote impact gehad.’

Prijswinnaar Theo Nijman. Foto: Sander Nieuwenhuys.

Nijman zei gisteravond tegen presentator Rens de Jong blij te zijn met de prijs. ‘Ik heb er ook hartstikke hard voor gewerkt.’ Nijman noemde als zijn grootste trots het ‘plakken van de sector’ na het pensioenakkoord in 2010 en de standaardmethode voor invaren ‘waar we ook grote ruzie over hadden kunnen krijgen’.

De hoogleraar gaat officieel in september met pensioen, maar blijft waarschijnlijk nog één dag per week werken voor de universiteit. ‘Het gerucht gaat dat ik misschien een dag in de week een nieuw contract krijg. We weten het nog niet zeker, maar mijn vrouw heeft toestemming gegeven, dat is wel heel belangrijk.’

Shell-pensioenfondsen

De Shell-fondsen, die aan de haal gingen met de prijs Pensioenfonds van het Jaar, voeren de Nederlandse pensioenregelingen uit van het gelijknamige olie- en gasbedrijf. Bij pensioenfonds Shell (SSPF) is dat een db-regeling, die is gesloten voor werknemers die na 1 juli 2013 in dienst kwamen. Nieuwe medewerkers bouwen sindsdien pensioen op in een dc-regeling bij pensioenfonds Shell Nederland (SNPS). De twee fondsen hebben respectievelijk circa 30.000 en 4.700 deelnemers en een belegd vermogen van €26 mrd en €389 mln. Het gesloten fonds had eind mei een dekkingsgraad van 136,4%.

De jury is vooral te spreken over het multimediaal platform ‘Own it’, dat de fondsen speciaal hebben ontwikkeld voor vrouwen. ‘Zij zijn al jaren een voorloper op het gebied van communicatie, dat blijkt ook nu weer’, prees de jury. Die ziet Own it als een slimme manier om communicatie in te zetten voor een doelgroep die minder ontvankelijk is voor pensioencommunicatie. De jury vindt het goed dat bij de effectiviteit van communicatie gekeken wordt naar verschil tussen vrouwen en mannen.

Kenan Yildirim, algemeen directeur van de Shell-pensioenfondsen, vertelde gisteravond dat de manier waarop het fonds communiceert met deelnemers zijn vruchten afwerpt. ‘We hebben recent een onderzoek gedaan, waarin onze deelnemers ons een 8,9 als waardering gaven.’ De directeur, op het podium omringd door collega’s, meende dat ‘lol, plezier en met elkaar vooruit willen’ een gouden combinatie vormt.

Kenan Yildirim, directeur Shell-pensioenfondsen, toont trots de gouden award. Hij beklom het podium met collega’s, waaronder communicatiemanager Debby van der Voort die de communicatieprijs vasthoudt. Links staat Jan-Albert Koopman (BNP Paribas), die de gouden award uitreikte.
Foto: Sander Nieuwenhuys

De Shell-pensioenfondsen wonnen de gouden Pensioen Pro Award na een publieke stemming, waarbij meer dan 2.600 van de 3.000 uitgebrachte stemmen op deze fondsen werden uitgebracht. De jury had eerder uit alle ingezonden nominaties van fondsen drie kandidaten geselecteerd voor de hoogste prijs. De andere kanshebbers waren ABP en Schoonmaak.

Recente eerdere winnaars van de prijs voor pensioenfonds van het jaar waren de fondsen Heineken, Unilever APF, Provisum (tweemaal), ABN Amro en Mediahuis Nederland. De gouden prijs voor uitzonderlijke bijdrage aan de sector werd bij de afgelopen Awards-edities toegekend aan Lans Bovenberg, Peter Borgdorff, Wouter Koolmees, Theo Kocken en Rob Bauer.

Zilver

De zilveren award voor beste pensioenfonds met een vermogen groter dan €5 mrd werd uitgereikt aan pensioenfonds BPL. Goede beleggingsresultaten en lage kosten zijn een winnende combinatie in de pensioensector, aldus de jury. ‘BPL slaagt erin om de kosten over een langere periode consistent laag te houden.’

Beroepspensioenfonds Loodsen won de zilveren onderscheiding voor fondsen met minder dan €5 mrd vermogen. De jury sprak haar respect uit voor koplopers als loodsen in de transitie naar het nieuwe stelsel. ‘Dit fonds houdt de achterban daarbij goed op de hoogte en weet ook het beleggingsrisico richting de transitie goed te managen. Daarbij deelt het fonds de ervaringen met de sector.’ Volgens de jury straalde de betrokkenheid van deze inzending af.

Themaprijzen

Pensioenfondsen Huisartsen en Medewerkers Apotheken kregen de themaprijs voor Verantwoord beleggen/esg. Zij startten engagement met vijf farmabedrijven om de afvalstroom in de zorg in te dammen. ‘Twee pensioenfondsen die zich richten op een hele concrete actie tegen een ontwikkeling waar hun deelnemers op hun werk dagelijks mee te maken hebben: de groeiende afvalberg. Dit is echte impact in de echte wereld’, oordeelde de jury.

Pensioenfonds Schoonmaak en APG wonnen de prijs voor Innovatie met de ontwikkeling van een app op basis van generatieve AI, waarmee deelnemers op een laagdrempelige manier informatie kunnen vertalen in de gewenste taal. ‘Dit is een duidelijke innovatie in de Nederlandse pensioensector die de afstand tussen fonds en deelnemer vermindert’, meende de jury.

De Shell-fondsen gingen ook het podium op voor de Communicatieprijs, wederom vanwege het online platform Own it.

Pensioenfonds Nederlandse Bisdommen was gezegend met de prijs voor vermogensbeheer. ‘Het fonds weet als één van de weinig pensioenfondsen waarde toe te voegen met doordacht risicomanagement en het op de juiste momenten verhogen en verlagen van de renteafdekking’, vond de jury. ‘Daarbij is hun informatieratio over een vijftienjaarsperiode de hoogste van alle Nederlandse pensioenfondsen. Hulde.’

PensioenLab en Jongeren in Institutioneel Pensioen (Jiip) werden beide beloond met de prijs voor Diversiteit, Inclusie & Governance. ‘Diversiteit binnen de pensioensector laat nog steeds te wensen over. Deze twee organisaties zetten zich serieus in voor meer diversiteit, onder meer met een uitgebreid programma om jonge bestuurders op te leiden en een effectieve netwerkfunctie. Het is belangrijk dat pensioenfondsen de opleiding van nieuwe bestuurders sponsoren’, aldus de jury.

De winnaars in alle categorieën werden gekozen door de vakjury, die bestond uit Lisa Brüggen (Netspar), Martijn Euverman (Sprenkels), Loranne van Lieshout (Ortec Finance), Stefan Lundbergh (Cardano Insights) en Hedwig Peters (bestuurder bij fondsen Citigroup en HaskoningDHV).

Delen op sociale media

Gerelateerde artikelen

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
  • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.