Circa 1 miljoen werknemers én ruim 1 miljoen zzp’ers bouwen geen pensioen op. Om een armoedegolf te voorkomen, moeten we vandaag nog in gesprek over een pensioenplicht, schrijft hoogleraar Theo Kocken.
Het transitie-ftk is te vaag. Dit stelt Theo Kocken. Hij vreest dat het te veel ruimte biedt voor discussies waardoor fondsen er niet uitkomen met hun achterban.
Er gaan stemmen op om meer richting omslagfinanciering te gaan. Dan moet vooraf goed doordacht worden hoe dat kan zonder generatie-effecten, schrijft Theo Kocken. ‘Een oplossing ligt binnen handbereik.’
De kans op slagen van collectief invaren is nihil, schrijft Theo Kocken. Bij de stelselhervorming is het beter voor een ‘ingroeimodel’ met tijdelijk twee contracten te kiezen.
Parameters die inkomen kunnen verschuiven tussen generaties, mogen in het nieuwe pensioencontract amper een rol spelen, vindt Theo Kocken. Rekenrente heeft de grootste impact, maar die valt te elimineren.
Koers-winstmarktverhoudingen en schuldniveaus in de Verenigde Staten en Europa liggen al geruime tijd ver boven de waarde van de financiële crisis in 2008. Hoe kunnen we dat verklaren, vraagt Theo Kocken zich af.
Stijgende levensverwachting en urbanisatie maken pensioensparen ook in ‘ontwikkelingslanden’ nodig, betoogt Theo Kocken. Helaas staan verschillende factoren invoering van een pensioenstelsel in de weg, schrijft hij.
Na de crisis van 2008 zijn de solvabiliteitsrisico’s beteugeld, maar met grotere liquiditeitsrisico’s voor onder meer pensioenfondsen als gevolg, schrijft Theo Kocken. Dat vraagt om meer centrale sturing, betoogt hij.
We moeten naar een nieuw systeem dat niet is gebaseerd op de rekenrente voor de verdeling tussen jong en oud. Theo Kocken pleit voor een scheiding tussen de opbouw – en uitkeringsfase.
Naast het akkoord is een positief verhaal nodig rond pensioenen. Dat verhaal moet laten zien dat het pensioen ondanks onzekerheden toereikend is, aldus Theo Kocken.