Direct naar inhoud

Netspar: nabestaandenpensioen versnipperd — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 1 november 2017

Als gevolg van versobering van de Anw en hervormingen van het nabestaandenpensioen in veel regelingen loopt een deel van de deelnemers grote risico’s. Deze deelnemers hebben vaak geen inzicht in hun nabestaandendekking.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

  1. A. van Dijk
    7 jaar geleden

    Prima stuk maar het gaat dus over stellen. En wordt hier bedoeld: dat er op de ingangsdatum iets ingekocht wordt op risicobasis? Door de partner? Gaat het om de Anw hiaat omzetten naar een annuiteit? En welke invloed hebben gescheiden vrouwen/mannen met een nabestaanden via hun ex met dit verhaal? Rond 39 % van de huwelijken strandt. Kunnen zij zelf iets bepalen of hangt het af van hun ex? Als een ex een regeling heeft op risicobasis hebben zij geen nabestaanden pensioen.

  2. Anoniem
    7 jaar geleden

    Ook bij op risicobasis verzekerde nabestaande pensioenen is de kans op een aanmerkelijk gat in het nabestaande pensioen groot: bij wisseling van werkgever vervalt de risicodekking. Anno 2017 zijn er zelfs beschikbare premieregelingen die geen zekerheid geven dat het opgebouwde pensioenkapitaal van de deelnemer bij diens overlijden besteed wordt aan nabestaande pensioen. Het kapitaal vervalt dan aan de verzekeraar of de premie pensioen instelling die de beschikbare premieregeling uitvoert.

  3. B. Starink
    7 jaar geleden

    Geachte heer Theunissen, dat klopt. Precies om die reden pleiten wij ook voor drempelvrije toegang tot alternatieve verzekeringen en het doorlopen van de volledige risicodekking (dus niet alleen gerelateerd aan de verleden diensttijd zoals nu) gedurende WW etc. Bij wisseling van werkgever moet een diensttijdonafhankelijke dekking bij de nieuwe werkgever tevens een oplossing bieden.

    Geachte mevrouw Van Dijk, we pleiten ervoor om in de regeling strikt onderscheid aan te brengen tussen NP bij overlijden voor pensioendatum en NP bij overlijden na pensioendatum. Het NP bij overlijden na pensioendatum is en blijft in ons voorstel op opbouwbasis.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.