Met name in de uitzendbranche, de beveiliging, vervoer en cultuur, sport en recreatie bouwen veel werknemers weinig pensioen op. Bovendien schatten veel jongeren hun AOW-leeftijd te optimistisch in.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
3 reacties
Als nog steeds o.b.v. ouderwetse ‘waarden’ worden gekeken en gecommuniceerd, dan zal het wel kloppen. Maar waarom moet ik 70% hebben? Verder zullen werknemers geen eigen verantwoordelijkheid nemen als ze a. de informatie niet snappen, b. omdat deze veel te versnipperd en onduidelijk is en c. toch geen eigen keuzes kunnen maken? We leven nog steeds in de (pensioen)wereld waarin werknemers hopen dat de overheid c.q. werkgever hen verzorgt. Nu dat allang niet meer zo is, zullen we dus het pensioensysteem moeten innoveren. Nu dat niet gebeurd, is dit een leuk onderzoek, maar we schieten er weer niets mee op.
Uit onderzoek is gebleken dat er in heel veel sectoren weinig mensen werken die ouder zijn dan 65 jaar en nu wordt er al gesproken over 71 jaar voor de huidige dertigers. Dat er iets moet veranderen aan ons pensioenstelsel is zeker. Veel mensen hebben nl. geen idee hoeveel pensioen ze opbouwen, omdat het huidige stelsel te ingewikkeld is en te onduidelijk. Er moet een helder en begrijpelijk systeem komen met de mogelijkheid om zelf een pensioenpotje op te bouwen, zodat je inzicht hebt over hoeveel geld je voor jouw pensioen gespaard hebt.
Zolang de jaarlijkse informatie van de pensioenfondsen ongelezen de schoenendoos in gaat zal er op dit punt niet veel veranderen. We kunnen wel roepen dat het systeem te ingewikkeld is, maar zelfs de meest basale informatie wordt niet gelezen. “Hoeveel pensioen heb ik vandaag opgebouwd” is kennelijk al te ingewikkeld. Als we alle aanspraken gaan vertalen in een pensioenkapitaal wordt het wél ineens veel duidelijker ? Ik ben bang van niet; eerder nog het tegenovergestelde, kapitalen worden vaak verward met uitkeringen…..
Zolang mensen geen benul hebben over de vraag hoeveel geld er nodig is voor een levenslange uitkering zal er altijd wel het idee bestaan dat je zelf voor je pensioen met kwartjes en dubbeltjes kunt sparen. Op het moment dat blijkt dat je hiervoor 30% van je inkomen nodig hebt dan wordt de animo allengs minder….