Direct naar inhoud

‘Huidig ftk geeft fondsen verkeerde prikkels’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 27 november 2018

Pensioenfondsen hebben andere risicomodellen nodig én een stabielere rekenrente. Dat zegt Eloy Lindeijer, hoofd beleggingen bij PGGM. Het huidige ftk bewerkstelligt dat zij beleggingskansen missen en zich kwetsbaar maken voor stijgende rente, meent hij.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

4 reacties

  1. P. Kraneveld
    6 jaar geleden

    Welkom in de club van roependen in de woestijn, Eloy Lindeijer. De harde werkelijkheid is dat DNB geen verantwoordelijkheid heeft voor de kwaliteit van het pensioen, maar alleen voor de kwaliteit van de pensioenfondsen. Daar is natuurlijk een verband tussen, maar dat speelt geen rol. Het enige doel van DNB is de pensioenfondsen vet te mesten met reserves. Als dat ten koste gaat van de kwaliteit van hun beleggingen is dat jammer, maar geen reden om het beleid te wijzigen. Een verandering komt er alleen als DNB ook toezicht krijgt over de kwaliteit van het pensioen.

  2. F. van Groeningen
    6 jaar geleden

    DNB of Knot voert een autistisch beleid , wet is wet en dit is mijn opdracht, waar het ook toe leid . Het is aan de politiek die moet ingrijpen uit deze volkomen uit de hand lopende vertoning . Het kan toch niet dat 500 miljard vrij vermogen zins 2006 tot 2017 bij de pensioenfondsen is gevormd en de dekkingsgraad in 2006 al op 130 stond .

  3. B. van Coeverden
    6 jaar geleden

    Puur rationeel gezien lijkt de heer Lindeijer een punt te hebben: Enerzijds wordt van pensioenfondsen geeist een marktgerelateerde rente te gebruiken bij het disconteren van hun verplichtingen. Anderzijds wordt er voor de berekening van het vereist eigen vermogen geen rekening gehouden met de risico opslag die dezelfde markt toebedeelt aan staatsobligaties van verschillende Europese landen. Dit is niet consistent.

  4. F. van Berge
    6 jaar geleden

    Wat doet deze man bij een pensioenfonds? Hij wil alleen maximale vermogenswinst en de ogen sluiten voor de verlichtingenkant van een pensioenfondsbalans. Een fonds is geen Robeco, maar dient een zo hoog mogelijk pensioeninkomen voor haar deelnemers te realiseren. Dat vergt ook beheersing van het rentetisico. Dat PFZW dat niet goed doet, is precies de reden dat de dekkingsgraad er zo beroerd voor staat.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.