Herman Tjeenk Willink schrijft in zijn boekje ‘Groter denken, kleiner doen’ hoe de betonrot van de marktwerking de publieke sector aantast. Ook ons pensioen is verkwanseld aan de markt, vindt Jan Tamerus. Het gevolg: de burger raakt zijn vertrouwen in dit sociale instituut kwijt.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
4 reacties
Dit artikel is mij uit het hart gegrepen.
Hopelijk wordt het in de Tweede (en Eerste) Kamer ook gelezen en komt het er eindelijk eens een keer van om tot inkeer te komen en de marktwerking terug te dringen tot veel bescheidener proporties in deze sector (en ten overvloede wellicht: dat geldt evenzeer voor de zorgsectior!)
Het zijn de pensioenfondsen zelf geweest die in de jaren ‘90 massaal de aandelenmarkten zijn opgegaan. Toen was die vermaledijde markt nog de verlosser. Verblind door rendementen met dubbele cijfers, vergaten fondsen dat ze ook nog rentegevoelige DB-verplichtingen moesten nakomen. En toen ging de rente onderuit.
En nu klagen over de gevolgen van ‘opgelegde’ marktwerking. Het is altijd makkelijker om de schuld aan een ander te geven, dan de hand in eigen boezem te steken.
Tamerus ‘loopt leeg’. Frustratie? De wetgever snapt er niets van, DNB niet (die ziet immers pensioenfondsen als financiele instellingen), Europa niet, de deelnemers niet, de (rest) van de markt niet. Niemand. Alleen Tamerus. Op persoonlijke titel. Maar beste Jan, PfZW mag wel met PGGM keihard de markt bewerken? Vanuit en met geld van ‘de verplichtstelling’?
“Het is dat zij door de verplichtstelling aan hun pensioenfonds zijn gebonden, anders was ook deze institutionele factor, en daarmee ons pensioenstelsel, al lang ten onder gegaan aan de marktwerking.”. Dat klopt beste Jan, deelnemers waren allang weg bij PfZW etc. als er geen verplichtstelling was. Dan maken ze hun eigen – betere – keuzes. Pensioenplicht prima, verplichte winkelnering bij PfZW etc., neen!
“In de ogen van financieel-economen leg je een premie in en de markt geeft het resultaat. Meer doen dan de markt is onmogelijk. Laat staan dat je daar een garantie voor kunt bieden.” Klopt helemaal Jan. Wat is je punt.?
(je kunt overigens wel een garantie geven maar die is zo laag dat je daar de handen niet voor op elkaar krijgt)