Hoe moeten fondsen omgaan met de coronacrisis? Denk na over de gevolgen voor diverse sectoren, maak scenario-analyses en blijf inzetten op esg-beleid. Dat advies gaven de gasten in de eerste aflevering van Pensioen Pro Live.
De allereerste schok van de coronacrisis is voorbij, de economie wordt voorzichtig heropend. Hoe moeten fondsen op de huidige situatie inspelen met hun beleggingen? Dit was het thema in de eerste aflevering van het online seminar Pensioen Pro Live, dat gisteren plaatsvond.
De komende maanden en wellicht jaren zullen zeer volatiel blijven, verwachten Jaap van Dam (PGGM), Hanneke Veringa (Axa IM) en Hedwig Peters (bestuurder bij onder meer pensioenfondsen Citigroup en HaskoningDHV).
‘Het kan alle kanten uitspringen’, zegt Peters. ‘Rennen mensen direct weer naar Ikea en de terrassen, als de economie heropent? Of blijven ze liever in de achtertuin? Ik vrees ook dat er nieuwe coronapieken komen. Hoeveel mensen raken hun baan kwijt?’ ‘Niemand weet wat er zal gebeuren’, zegt Veringa. Zij voorziet nog twee jaar onzekerheid, afhankelijk van de beschikbaarheid van een medicijn.
Scenario’s
‘Bereid je op alles voor en voorspel niets’, adviseert Van Dam. Scenariodenken is nu een aanrader bij het maken van nieuw beleid, vinden de drie. ‘Het helpt je nadenken over mogelijke werelden en voorkomt dat je in één wereldbeeld gaat geloven’, verklaart Van Dam. Hij wijst op een denkbaar scenario: inflatie kan op lange termijn voet aan de grond krijgen, gezien het grote beroep van overheden op de kapitaalmarkt. ‘Dat zou een ander beleggingsbeleid vergen, ga daar maar eens mee spelen als bestuur.’
Van Dam waarschuwt wel voor het ‘oplepelen van onze huidige krantenwijsheden’ bij het nadenken over de effecten van corona. ‘Over een half jaar kunnen we er weer heel anders tegenaan kijken.’
‘De neiging is naar risk-off bij al deze onzekerheid’, merkt Veringa op. ‘Maar toch blijft men kijken naar de lange termijn. Wij stellen onze klanten zowel een offensieve als een defensieve strategie voor.’ Peters brak een lans voor meer investeringen in durfkapitaal door pensioenfondsen, zodat in crisistijd ook innovatieve startups een kans krijgen, bijvoorbeeld in bio- of internettechnologie.
Sectoren en esg
Het effect van het virus op verschillende sectoren is de aandacht van fondsen waard, vinden de seminar-deelnemers. ‘Het kan weer tijd worden voor thematische beleggingsfondsen, zoals in de jaren negentig’, meent Peters. Veringa: ‘De robuustheid in de aandelenportefeuille vergroot je door goed te kijken welke sectoren stevig of langdurig geraakt worden door het virus, en welke er juist beter uitkomen. Van gezondheids- en onlineondernemingen kan je verwachten dat ze er goed uitkomen, voor horeca en retail is het maar de vraag.’
Van Dam observeert dat bedrijven met een heldere maatschappelijke bijdrage het nu beter doen. ‘Dat is fascinerend en positief stemmend.’ Een lange-termijnstrategie, stevige balansen, en impactdoelen voor zaken als voedsel en gezondheid helpen om nu waarde te creëren, aldus Van Dam.
‘Management dat maatschappelijk betrokken is en het huis op orde heeft qua esg, dat waarborgt een goede bedrijfsvoering’, zegt Veringa. ‘Het blijkt dat portefeuilles met zulke bedrijven het goed gehouden hebben de afgelopen drie maanden, beter dan verwacht.’
Verder besproken bij Pensioen Pro Live: doorgaan met herbalanceren en het uitschakelen van emoties in het beleggingsproces, evenals cashmanagement, liquiditeit en de wenselijkheid van meer bedrijfsobligaties in de portefeuille.
U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.