Het nieuwe contract is begrijpelijker en transparanter en daarmee beter uitlegbaar, vindt Marike Knoef. ‘Ik hoop dat daardoor de acceptatie van het nieuwe contract ook hoger is,’ zegt de hoogleraar micro-economie en Netspardirecteur bij Pensioen Pro In Gesprek.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
3 reacties
“Het nieuwe contract is begrijpelijker en transparanter en daarmee beter uitlegbaar.”
Ik mis de argumentatie bij deze uitspraak. Hopelijk wordt dat vanmiddag beter duidelijk.
Op basis van de huidige stukken begrijp ik nu de volgende zaken nog niet:
– Hoe gaan we de huidige aanspraken waarderen als we invaren?
– Hoe worden rendementen verdeeld?
– Wat zijn de regels voor de solvabiliteitsbuffer?
– Hoe worden geluks- pechgeneraties gedefinieerd?
– Hoe wordt langleven risico (macro) gedeeld?
– Hoe wordt het projectierendement bepaald voor uitkeringen?
– Wat is het effect van veranderende economische scenario’s van jaar op jaar? (navigatiemetafoor)
Dat zijn allemaal punten die ik graag zou kunnen uitleggen aan deelnemers. Het zal moeilijk zijn, maar als we als experts al geen beeld hebben bij deze lastige vraagstukken. Hoe moet een deelnemer dit transparante en eenvoudige uitlegbare contract dan begrijpen?
Met vriendelijke groet,
Marc Simon Visser
De communicatie over het nieuwe stelsel is nmm ook erg divers. Enerzijds roepen dat het allemaal “beter” wordt, past bij de huidige tijd en dat er geen winnaars/verliezers zullen zijn/komen en anderzijds berichten over groepen voor wie het tegen gaat vallen en dat er nog grote financiële gaten zijn die nog niet opgelost zijn bv bij het afschaffen van de doorsnee premie.
Begrijpelijker en transparanter…? Vooral nog meer onduidelijkheden en stofwolken waardoor het zicht op dat nieuwe stelsel niet beter wordt.
Wat in elk geval wel duidelijk is dat het pensioen onzekerder geworden is en duur is/ duurder wordt. Verder ziet het er volgens mij naar uit dat er op korte termijn al wel wordt begonnen met meer uitgeven aan de huidige ontvangers omdat die, zo begrijp ik, zwaar getroffen zijn door het jarenlang niet indexeren. De rest komt dan later wel…….
Het eerste is gewoonweg framing, je kunt moeilijk roepen dat er een onbegrijpelijk systeem komt.
Het tweede, de vragen die de heer Visser terecht stelt, men denkt dat dit het terrein van de fondsbestuurder wordt met een grote mate van beleidsvrijheid. De werkelijkheid zal m.i. waarschijnlijk zijn dan DNB hiervoor met een (stringent) kader komt, een soort FTK-3. Waarover uiteraard de nodige discussies zullen ontstaan.