Hoewel minister Koolmees het liefst ziet dat premie en opbouw gelijk blijven, verwachten veel fondsen dat de premie volgend jaar omhoog moet. Als werkgevers en werknemers die rekening niet oppakken, gaat de opbouw omlaag.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Gepensioneerden: ‘let op uw saeck’.
Het idee van dempen is dat er een stabiele premie is die op termijn gemiddeld alle kosten dekt. Dus soms een beetje te laag en soms een beetje te hoog.
Als we terugkijken naar de afgelopen jaren dan zien we dat de gedaalde rente bij alle fondsen (die met deze methodiek werken) de zogenaamde premie-dekkingsgraad gedaald is. Dit jaar zie je zelfs percentages van 60% en lager. Dit betekent dat er minder betaald werd dan de pensioeninkoop kostte. Het idee van plussen en minnen heeft helaas niet gewerkt; er is sprake geweest van overheveling van gelden van inactieven naar actieven. In veel gevallen betreft dit enkele procentpunten dekkingsgraad.
Veel fondsen staan nu voor een nieuwe dempingsperiode. In mijn ogen moeten er nieuwe afspraken gemaakt worden die de evenwichtigheid tussen actieven en inactieven beter borgen. Ik denk dan aan: de gedempte premie moet op voorhand naar verwachting kostendekkend zijn (lees: premiedekkingsgraad 100%). En er moeten spelregels afgesproken worden die ervoor zorgen dat er ingegrepen kan worden (in overleg met partijen) als die verwachting niet uit blijkt te komen.
Sociale partners zullen dit als een kostenstijging ervaren. De werkelijkheid is echter dat er al jaren onder de kostprijs ingekocht wordt. De gepensioneerden (en slapers) hebben daarvoor de rekening betaald. Destijds was er nog een verwachting dat daar ook plussen tegenover stonden. Nu het huidige stelsel op zijn laatste benen loopt, lijken toekomstige plussen er niet te komen. Volgens mij zijn er geen argumenten te verzinnen die de toets der evenwichtigheid kunnen doorstaan, om nog een premie af te spreken die de werkelijke kosten niet dekt. Kortom; een forse premiestijging, lagere opbouw of een combinatie daarvan.
Bij sociale partners is dit geen populair standpunt, dat kan ik heel goed begrijpen. Wat ik minder goed begrijp, is dat ik de gepensioneerden nauwelijks hoor over dit onderwerp. De premieafspraken voor de komende 5 jaar worden nu gemaakt! Vandaar mijn oproep: let op uw saeck.