De pariteit, het evenwicht tussen werkgevers, werknemers en gepensioneerden, staat ter discussie, omdat de risico’s meer bij de deelnemers komen te liggen. Margriet Adema en Sander Baars betogen dat het nieuwe stelsel juist vraagt om meer pariteit, maar wel op een andere manier dan gebruikelijk.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
“De pariteit, het evenwicht tussen werkgevers, werknemers en gepensioneerden, staat ter discussie, omdat de risico’s meer bij de deelnemers komen te liggen”, aldus de auteurs.
Dat evenwicht blijkt in de praktijk veelal een wassen neus. Gepensioneerden tellen nauwelijks mee in de besluitvormingsprocessen van pensioenfondsen.
Het verdient dan ook de voorkeur om sociale partners geen deel meer uit te laten maken van de besturen van pensioenfondsen. Dit vanwege de mogelijke belangenverstrengeling, met name bij de vaststelling van de premienota’s.
De afgelopen jaren hebben veel pensioenfondsen gebruik gemaakt van de optie om de werkgeverspremies te dempen. Dit is een eufemisme voor het vragen van niet-kostendekkende premies.
Die gedempte premies dienen vooral de belangen van werkgevers (lagere personeelslasten) en vakbonden (loonsverbetering voor werknemers nu, ten kosten van een goed pensioen later). Het heeft de afgelopen jaren geleid tot een verschuiving van pensioenvermogen van ‘oud’ naar ‘jong’ in de omvang van ca. € 20 miljard.
De gepensioneerden hebben bij de vaststelling van de premienota’s van de besturen vrijwel steevast het nakijken. In de meeste VO’s zijn gepensioneerden ver in de minderheid, en juist in VO’s dienen de adviezen over de premienota’s te worden opgesteld. Zie hier de belangenverstrengeling.
Een professioneel bestuur zal ten allen tijde de kostendekkende premie als uitgangspunt moeten nemen (schrappen van de optie van premiedemping in de PW), hetgeen betekent dat voor directe loonsverbetering mogelijk minder ruimte overblijft (pijn bij vakbonden) en de werkgevers de juiste prijs betalen (dat kunnen hogere personeelslasten betekenen).
De belangen van werknemers en van de gepensioneerden dienen voor 50/50 in het bestuur gewaarborgd te zijn. Willen sociale partners de hoge(re) pensioenlasten niet opbrengen, dan zullen ze via de CAO-onderhandelingen de pensioenregelingen moeten aanpassen. En de goedkeuring daarvan zal mede afhankelijk moeten zijn van de gepensioneerden.