Direct naar inhoud

‘Dienstjaren is geen goed criterium voor zware beroepen’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 10 maart 2021

De 45-dienstjarenregeling moet werknemers met zware beroepen voorzien van vroegpensioen. De regeling is goed bedoeld, maar moeilijk uitvoerbaar. Het kan een stuk eenvoudiger stelt Dirk de Wit. Hij pleit ervoor de RVU-vrijstelling als leidraad te nemen.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

  1. H. Bruins
    4 jaar geleden

    Er is nog een andere simpele oplossing denkbaar (even vanuit het nieuwe stelsel geredeneerd):

    Faciliteer fiscaal dat over de lagere salarisschijven extra veel pensioenpremie kan worden ingelegd, terwijl over hogere salarisschijven relatief steeds minder premie kan worden ingelegd. Zodanig dat de totale fiscale aftrek op landelijk niveau niet verandert.

    Hiermee creëer je voor lagere salarisgroepen relatief veel pensioenopbouw. Daarmee kunnen ze naar eigen keuze vervroegd met pensioen tegen een acceptabel niveau, als doorwerken niet meer gaat. Vaak vallen zware beroepen samen met lage salarisschalen.

    Heeft iemand een zwaar beroep maar ook een hoog salaris? Voor zo iemand hoef je niks extra’s te regelen: zo iemand heeft zelf voldoende financiële middelen om voor extra pensioen privé bij te sparen.

    Op deze manier hoef je je vingers niet te branden aan ‘zware-beroepen-lijsten’ (kom je nooit uit) of dienstjarenadministraties.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.