Laten overheid, bonden, werkgevers en pensioenfondsen de komende tijd benutten uit te leggen waarom het stelsel op de schop gaat, adviseert Gerard Riemen. Want zonder draagvlak loopt het spaak, vreest hij.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
2 reacties
Eens, het is belangrijk dat mensen snappen wat er verandert . Kern is mijns inziens dat het pensioen bovenop de AOW afhankelijk is van beleggingsresultaten. En ik vraag me af of we daar wel écht voldoende van doordrongen zijn. Hoe goed is de beleggingskennis in de sector? Nog steeds klinkt dat ene zinnetje “resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst”.
De klanten (zullen we deelnemers en werkgevers zo voortaan noemen?) denken dan wellicht dat we de boel belazeren. Laten we daarom zeggen: “uw pensioen wordt belegd want dat is nodig. Wij kunnen een crisis niet voorkomen maar mag u ons houden aan verstandig beleggingsbeleid. Wilt u weten hoe we dat doen, bel, app of mail ons gerust”
(Post is OPT)
De heer Riemen heeft inderdaad heel wat uit te leggen. Hoe kan het dat in Nederland met een pensioenreserve van meer dan 2 maal het nationaal inkomen de pensioenen al 13 jaar niet worden geindexeerd terwijl in andere landen met veel kleinere reserves de pensioenen wel worden verhoogd ? En hoe kan het dat pensioenfondsen die de afgelopen 25 jaar gemiddeld meer dan 6% rendement hebben gemaakt, moeten rekenen met een toekomstig rendement van ongeveer 0%. Hoe kan het dat de DNB zegt dat de pensioenen nominaal gegarandeerd zijn terwijl in de pensioenwet expliciet staat dat de pensioenen bij een dekkingstekort verlaagd kunnen worden. Als de heer Riemen dat goed uit kan leggen komt het met de rest van de communicatie ook wel goed