Mededingingsjuristen verwachten dat de grote verplichtstelling onder meer als gevolg van de overgang naar het nieuwe stelsel op den duur getoetst zal worden door het Europese Hof van Justitie.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Als het beide kanten uit kan is de beslissende factor de politiek, in de vorm van wat in het Amerikaanse recht amicus curiae heet, of de juristen dat leuk vinden of niet. Tot Brexit kon Nederland in het geval van een juridische procedure over solidariteit vertrouwen op Britse en Ierse steun. Misschien schieten de Ieren nog steeds te hulp, maar ze leggen onvoldoende gewicht in de schaal.
We weten nu al jaren dat sinds Brexit, Nederland een voor de hand liggende politieke pensioenalliantie met Frankrijk – die de solidariteit hoog in het vaandel hebben staan – nodig heeft, maar de taal schijnt een onoverkomelijke barrière te zijn die belangrijker is dan de verdediging van de solidariteit in het Nederlandse pensioenstelsel. Het is veelbetekenend dat de economische doelmatigheid van de solidariteit als argument niet eens voorkomt in dit artikel. Deze houding is te verwachten van politiek rechts en ultra-rechts, maar niet van de rest van het politiek firmament, de ambtenarij en de pensioenbelangen vertegenwoordigers.