Onderzoek bij negentien fondsen laat grote verschillen in de risicobereidheid binnen leeftijdscohorten zien. Volgens onderzoeker Paul Geurtsen is dat belangrijke input voor de discussie over het contract in het nieuwe stelsel.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
2 reacties
Sociale partners kennen de achterban goed, aldus Jochem Dijckmeester. Zouden de gepensioneerden daar ook bij horen, vraag ik mij af. Bij werkgevers zijn gepensioneerden uit het zicht. Vakverenigingen hebben nauwelijks contact met gepensioneerden.
En toch mogen de sociale partners een keuze voor iedereen maken. Slecht plan, en dat terwijl we zo’n prachtig pensioensysteem hebben met zulke geweldige (gemiddelde) rendementen, al 12 jaar lang meer dan die risicovrije rente van DNB.
Is het niet zo dat beleidsmakers vooral de pensioenuitkeringen willen herverdelen? De baby-boomers hebben immers al genoeg? Toezeggingen, eigendomsrechten, het maakt niet uit; jongeren zijn “bang” dat er niks voor hen overblijft. Dus daar moet wat aan gedaan worden, desnoods ten koste van de werkende en gepensioneerde ouderen. Jammer, heel jammer!
Er wordt in het artikel één argument “de deelnemers de risico’s moeten gaan dragen die nu bij de pensioenfondsen liggen” vermeld dat onjuist is. In het huidige stelsel met pensioenfondsen op basis van de uitkeringsovereenkomst kúnnen pensioenfondsen helemaal geen risico’s dragen vanwege het simpele feit zoals een onderzoek heeft uitgewezen dat geen enkel pensioenfonds als zijnde stichtingen een eigen vermogen bezit en ook geen aandeelhouders kent die kunnen cq moeten bijstorten bij verliezen zoals bij verzekeraars. Een DNB studie van jaren gelden heeft al uitgewezen dat de grote meerderheid van de deelnemers een zeker pensioen willen hebben.