Van alle 3,6 mln AOW-gerechtigden in het afgelopen kwartaal, had 19% geen recht op de maximale uitkering. Deze gekorte uitkeringen groeien al jaren sneller dan de volledige, blijkt uit cijfers van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).
Eind tweede kwartaal kregen 2,9 mln ouderen een volledige AOW-uitkering. Volledig betekent dat de persoon in kwestie meestal vijftig jaar voorafgaand aan zijn AOW-leeftijd in Nederland heeft gewoond of gewerkt.
Ruim 677.000 gepensioneerden moesten het doen met een gekorte uitkering. De gemiddelde korting voor deze groep was 43%. Van de ouderen die geen maximale AOW-uitkering ontvangen, woont 46% in het buitenland.
De AOW-uitkering valt lager uit als iemand pas op latere leeftijd naar Nederland komt, bijvoorbeeld als arbeidsmigrant, of in het verleden (tijdelijk) in het buitenland heeft gewoond of gewerkt. Voor ieder jaar waarin er niet in Nederland is gewoond of gewerkt, wordt de uitkering 2% gekort.
Het aantal gekorte AOW-uitkeringen groeide in het afgelopen kwartaal op jaarbasis met 5.000 naar 677.000. Dat is een stijging van 0,74%. Het aantal volledige AOW-uitkeringen nam met 7.700 toe naar 2,9 mln; dat komt neer op een plus van 0,27%. Een jaar eerder waren deze percentages 0,52% (gekort) om 0,23% (volledig). Volgens een woordvoerder van de SVB stijgen de gekorte pensioenen al jaren relatief sneller dan de volledige staatspensioenen. ‘Er is nu geen trendbreuk te zien met eerdere jaren.’
Wie ervoor kiest om een paar jaar in het buitenland te verblijven, kan zich verzekeren tegen het AOW-gat in die jaren. Voor ouderen die onvoldoende middelen hebben, omdat ze een hele lage AOW krijgen, bestaat er een aanvullende voorziening die het inkomen aanvult tot een sociaal minimum. Dit is de Aanvullende inkomensvoorziening ouderen. Daarvan maken bijna 71.000 mensen gebruik.
Uit de cijfers van de SVB blijkt dat bijna 10% van alle AOW-gerechtigden buiten (Caribisch) Nederland woont. Dat zijn zo’n 330.000. Er wonen bijna 64.000 AOW’ers in België (19%); in Duitsland zijn dat er meer dan 48.000 (15%). De SVB maakt AOW over aan bijna 40.000 uitkeringsgerechtigden in Spanje (12%); in Turkije gaat het om 22.000 pensioenen (7%).
Meer vrouwen gerechtigd
De overgrote meerderheid (72%) van de AOW-gerechtigden is jonger dan 80 jaar. Iets minder dan drieduizend mensen zijn ouder dan 100. Daarnaast zijn er meer vrouwen gerechtigd (53%) dan mannen (47%). Vrouwen leven doorgaans langer dan mannen.
De hoogte van de AOW-uitkering, het basispensioen van de overheid, is naast van het aantal verzekerde jaren ook afhankelijk van de leefvorm. Een samenwonendenpensioen bedraagt 50% van het nettominimumloon, het alleenstaandenpensioen 70% van het nettominimumloon.
Afgelopen kwartaal ontvingen 2,2 mln (63%) gerechtigden een samenwonendenpensioen van maximaal €939,24 netto per maand. 1,3 mln (37%) gerechtigden ontvingen een alleenstaandenpensioen van maximaal €1.378,98 netto per maand.
U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.