Direct naar inhoud

Bestuurders moeten kiezen: kunnen de pensioenen omhoog, en met hoeveel? — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 12 november 2023

Kunnen de pensioenen omhoog? Het nieuwe pensioenstelsel en de nieuwe inflatieberekeningen leiden tot hoofdbrekens bij bestuurders.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks het laatste pensioennieuws, achtergronden en opinie in uw inbox
  • Jaarlijks vier keer Pensioen Pro Magazine (inclusief de Vermogensbeheergids) in de bus
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

1 reactie

  1. Mr. J. van Lunteren
    6 maanden geleden

    Jarenlang hebben pensioefondsbestuurders in zaaltjes door het hele land aan deelnemers moeten uitleggen dat indexatie volgens de regels niet mocht. En dat terwijl de beleggingsresultaten uitstekend waren. Oorzaak was de lage rente. Veel bestuurders hadden grote twijfels over dit systeem dat de rente heilig verklaarde en de resultaten negeerde. Maar zij kregen bij DNB en kabinet geen gehoor. De deelnemers- actieven en gepensioneerden- werden in theorie gelijk getroffen, maar in de praktijk was dat eigenlijk alleen voelbaar voor de gepensioneerden. Hun pensioen werd soms tientallen procenten lager dan verwacht en sommigen voelden dat zelfs als”dan toegezegd”. Lex dura, sed lex.
    Er was één troost: Ook in de omgekeerde situatie, stijgende dekkingsgraden bij een hogere rente, mocht verwacht worden dat bestuurders zich aan dit dubieuze stelsel zouden houden totdat we- terecht- naar een nieuw stelsel zouden gaan. Die verwachting terzijde schuiven in de nadagen van het oude stelsel zou een ongekende vertrouwensbreuk veroorzaken.
    Joop van Lunteren.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.