Volgens AFM en Pensioenfederatie moeten fondsen woorden gebruiken die aansluiten bij en begrijpelijk zijn voor deelnemers. Pensioenpot kan zo’n woord zijn, al vermijdt minister Schouten dit vanwege de associatie dat een pot persoonlijk is.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
De “eigen pensioenpot” is straks de nieuwe pensioenmythe. En een nieuwe pensioenmythe – de oude voor de nieuwe inruilen – dat is toch niet hetgeen we nastreven?
Taal heeft een sterk metaforische achtergrond, betekenis en werking. Zeker in de “financieel laag geletterden” doelgroepen van de communicatie. Hetzelfde bezwaar geldt evenwel ook voor “eigen pensioenvermogen” of “uw pensioenkapitaal”. De crux zit hem in de bezitsassociatie van het gekozen begrip.
De sector zou er goed aan doen een term te adopteren die de werkelijkheid weerspiegelt. En feitelijk gaat het hier om een (administratieve) reservering voor financiering van een (meer) persoonlijk pensioen. “Pensioenreservering” zou daarmee een werkbaar en minder ambigue begrip kunnen zijn. Dat is nog steeds eenvoudig, duidelijk en kent minder de eigendomsimplicatie.