Direct naar inhoud

Rob Bauer, Thierry Aartsen, DNB en Bisdommenfonds op Beleggersberaad

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 17 september 2024

Woensdag 25 september is het Pensioen Pro Beleggersberaad. Sprekers zijn onder meer Rob Bauer (Universiteit Maastricht), Thierry Aartsen (Tweede Kamer VVD), René Rollingswier (DNB) en Hans Brand (pensioenfonds Bisdommen).

Rob Bauer Foto: Geoffrey Tolaro

In zijn keynote om 12:50 zal Bauer ingaan op het meten van duurzaamheidsvoorkeuren onder deelnemers – hoe kunnen fondsen die betrouwbaar meten en wat te doen met de resultaten, zeker als de deelnemers verdeeld blijken? Bauer gaat ook in op de variant van een ‘deelnemersforum’ om deelnemers te raadplegen en te betrekken.

Einde van de middag verschijnt Thierry Aartsen, Tweede Kamerlid van de VVD. Zijn aangenomen motie uit mei – die zegt dat pensioenfondsen moeten wegblijven bij ‘activistisch of ideëel’ beleggen en altijd het rendement op één moeten zetten – heeft veel stof doen opwaaien in de sector en daarbuiten. Wat bedoelde Aartsen eigenlijk, en hoe reageert hij op de kritiek? Mocht u als pensioenprofessional een prangende vraag hebben aan Aartsen, mail deze naar redactie@pensioenpro.nl.

Bij de breakoutsessies treedt onder meer Hans Brand op, de voorzitter van pensioenfonds Nederlandse Bisdommen. Dit fonds won deze zomer de prijs voor beste vermogensbeheer bij de Pensioen Pro Awards. Brand zal vooral ingaan op het duurzaam beleggingsbeleid van dit katholieke fonds, dat ook rekening heeft te houden met kerkelijke principes. Zo is het fonds bezig met implementatie van de laatste Pauselijke richtlijn voor katholiek verantwoord beleggen, Mensuram Bonam.

Vanuit DNB zal René Rollingswier in de middag observaties en aandachtspunten presenteren over het vaststellen van de risicohouding en het beleggingsbeleid in het nieuwe stelsel.

Thierry Aartsen Foto: ANP

Verder in de plenaire sessies: ASR praat de bezoekers bij over lessen vanuit een ppi over beleggen en communiceren in het nieuwe stelsel; BNY gaat dieper in op transitiebeleggen; Blackrock en pensioenfonds Philips delen ervaringen met het integreren van biodiversiteit in de portefeuille en Cardano spreekt over de zin en onzin van duurzaam beleggen.

In de breakoutsessies verder nog beleggen in goud met de World Gold Council en DPS (de uitvoerder van onder meer het pensioenfonds van DSM); dynamisch beleggingsbeleid in het nieuwe stelsel met Columbia Threadneedle; en het implementeren van impactbeleggen door Achmea IM.

Op dit alles blikken we het einde van de dag terug met een panel bestaande uit Anne Kock (PGB), Jeroen van der Put (pensioenfonds PostNL), Paul Citroen (pensioenfonds Horeca & Catering) en Lars van Dort (MN).

De inschrijving voor het congres, van 11:00 tot 17.30 uur in filmtheater LantarenVenster in Rotterdam, staat nog open!

Delen op sociale media

Gerelateerde artikelen

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.