Direct naar inhoud

Aanpassing AOW geen oplossing voor zware beroepen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 5 januari 2018

Een aanpassing van de AOW-leeftijd speciaal voor mensen met ‘zware beroepen’ gaat niet werken. Dat concluderen onderzoekers van economisch instituut SEO in economenblad ESB.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

  1. A.J.M.K.O.O.L. Kool
    7 jaar geleden

    Ik vind de conclusie van de onderzoekers teleurstellend. Daarmee wil ik niets afdoen aan het onderzoek zelf, dat belicht voor zover ik kan overzien alle relevante aspecten. Maar waar ik me over verbaas is dat we in Nederland pas vanaf 1999 het arbeidsverleden van mensen kunnen vaststellen. Je zou zeggen dat de Belastingdienst daar toch ook verder terug inzicht in zou moeten kunnen verschaffen. Iedereen die – legaal – heeft gewerkt, heeft daar ook belasting over betaald. In loondienst of als zelfstandige.
    Persoonlijk denk ik dat een AOW-leeftijd gekoppeld aan het arbeidsverleden ons uiteindelijk het beste in staat stelt om rekening te houden met de huidige verschillen in levensverwachting tussen de diverse segmenten van de beroepsbevolking.

  2. Anoniem
    7 jaar geleden

    Net nog een goed artikel in de laatste Elsevier gelezen over de betaalbaarheid van de AOW. Aanpassen voor zware beroepen in de zin van de AOW leeftijd vervroegen, hoe moeilijk dat ook al op zich zelf zou zijn, maakt dat, gezien het gegeven dat daarbij ook al sprake is van overwegend minder goed betaald werk, er nog meer sprake is van een beroep op de solidariteit van beter betaalden met minder goed betaalden. Uit het Elsevier artikel blijkt nl dat de minder goed betaalde beroepen nu al flinke netto ontvangers van AOW zijn. Dat gegeven komt in dit artikel niet echt aan bod maar is nmm wel relevant.

  3. R. Warnar
    7 jaar geleden

    Onbegrijpelijk dat de Nederlandse overheid niet bij het UWV kan of mag achterhalen wat iemands arbeidsverleden is. Of gokt het UWV het arbeidsverleden van voor 1999 op basis van leeftijd en opleiding ?
    Net zo onbegrijpelijk als het feit dat een pensioenfonds als ABP met een paar honderd miljard volgens de overheid veel minder (3-8x) minder rendement kan maken de komende 5 jaar dan een particulier met 5 miljoen op de bank. Als Box III rendement grondslag ook voor pensioenfondsen gold dan was elk groot pensioenfonds al jaren aan het indexeren.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.