De kosten voor vermogensbeheer bij ABP gingen in 2017 omhoog van 60,9 naar 64,5 basispunten. Het pensioenfondsen maakte absoluut en relatief de meeste kosten voor private equity, en hedgefondsen. Voor beide categorieën gaf ABP meer geld uit, ondanks een negatief resultaat op de hedgefondsbeleggingen.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Voorwaar zeer hoge bedragen aan vergoedingen voor, mij als relatieve leek, magere prestaties. Welke benchmarks worden er gebruikt vraag je je dan wel af. De behaalde percentages lijken niet zo veel als je terug kijkt naar een best goed beursjaar internationaal gezien. Benchmarks welke goed uitkomen voor de betreffende beheerders? Als zeer grote speler in de markt ga ik er van uit dat ABP zeer concurrende afspraken kan maken met fonds beheerders toch? Dat doen ze dan toch wel?
Verder geldt dat dit soort nieuws niet zo goed is voor de beeldvorming bij de gepensioneerden/ premie betalers die alleen maar slecht nieuws over hun pensioen/ danwel pensioen premie te horen krijgen lezen dat er zeer hoge vergoedingen worden betaald voor “magere” rendementen behaald door professionals.