Direct naar inhoud

ABP-topman: ‘We lijden onder het huidige pensioenstelsel’ — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Gepubliceerd op: 6 september 2022

Harmen van Wijnen trad een halfjaar geleden aan als topman van pensioenfonds ABP, aan de vooravond van het nieuwe pensioenstelsel, dat volgend jaar moet ingaan. Maar de politiek moet er nog over beslissen. Haast is geboden, vindt Van Wijnen. ‘We moeten nu de stap zetten.’

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

3 reacties

  1. Drs. J.J. Borst
    2 jaar geleden

    Volgens mij lijden we onder de regels van het huidige stelsel en is dat in de loop der jaren ruim gearticuleerd. Met als resultaten (te) weinig indexatie en (te) hoge premies. En als bijvangst onnodige wrijving tussen gepensioneerden en actieve deelnemers van pensioenfondsen.
    Zonder helderheid over de rekenregels van het nieuwe stelsel lijkt mij een pleidooi om haast te maken voorbarig. Eerst helderheid, dan beslissen…..

  2. Anoniem
    2 jaar geleden

    Nou, de regels zijn gewoon helder. Alleen die worden niet geaccepteerd – of ze nu achteraf beter/anders hadden gekund of gemoeten of niet. Dus niet (te) weinig indexatie of (te) hoge premies – prof. Prast vindt namelijk dat er juist te weinig premie is betaald gezien de ambities. Er is dan ook geen wrijving, alleen gepensioneerden accepteren de realiteit niet. En juist zij hebben het altijd over solidariteit… tja. En ook de regels van het nieuwe systeem zijn duidelijk, alleen dezelfde discussie vanuit ouderen/gepensioneerden….

  3. G. Overdevest
    2 jaar geleden

    De regels zijn helder ja, maar verkeerd. De rekenrente is in Nederland t.o.v. de bedrijfseconomische doelstelling van pensioenfondsen verkeerd gedefinieerd. Dat is klip en klaar en kan niet weerlegd worden met de dooddoener dat de jongeren dan de dupe worden. Iedere rekenrente iets onder het gemiddeld 10 jaars rendement is beter, rechtvaardiger en goedkoper dan de huidige.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.