Vanaf volgend jaar hoeven weduwen en weduwnaars die een ABP-nabestaandenpensioen ontvangen, niet meer te vrezen voor stopzetting van hun uitkering. ABP schrapt een omstreden bepaling die daartoe leidde.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
5 reacties
Stop eens met de verhoging van de pensioenrichtleeftijd. Zo kan je in theorie elke maatregel financieren.
Bij mijn aanstelling in 1972 was het ABP een welvaartsvast pensioen. Dat is een onderdeel van de arbeidsvoorwaarden. Dat is kennelijk zonder enige ruchtbaarheid met terugwerkende kracht veranderd. Hoe kun je nu vastgestelde arbeidsvoorwaarden zomaar eenzijdig wijzigen? En waarom is er nog geen enkele advocaat/(oud)ambtenaar die dit aangevochten heeft? Het is nogal gemakkelijk om “kleine” wijzigingen zoals in dit artikel aangegeven door te voeren terwijl de beloofde uitvoering van het welvaartsvaste aspect, namelijk stijging met de lonen in de overheidssector, domweg niet plaatsvindt!
Oh, nu zingt mijn vrouw: Killing him softly with my song….
Met het verhogen van de pensioenleeftijd wordt een premieverlaging van 1,2 procent gefinancierd. Wat wel voor een ander doel wordt gebruikt, maar niet voor indexatie van toekomstige en reeds ingegane pensioenen. Maw de pensioen aanspraken worden uitgehold.
Weliswaar gaat de indexatieachterstand bij ABP richting 15%, maar voorgaande reacties gaan voorbij aan het veel grotere verlies aan nabestaandenpensioen bij (1) nieuw huwelijk met partner met laag inkomen (gehele nabestaandenpensioen kan vervallen), (2) vlak voor overlijden baanwisseling naar werkgever buiten ABP (als risicogedekking) en (3) overlijden vlak voor pensioendatum (50% ipv 70%, dus 30% lager nabestaandenpensioen). Deze drie factoren zijn vanwege de complexiteit vooraf moeilijk in te schatten voor een ‘normale’ werknemer en komen bovenop die indexatieachterstand bij ABP.
Het lijkt mij dus rechtvaardig dat de kleinere groep nabestaanden niet financieel wordt benadeeld in hun ABP-pensioen door de complexiteit van de bestaande regeling, naast het overlijdensgeval waar ze al mee te maken hebben.