Direct naar inhoud

Aegon volgend jaar naar individueel dc — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 3 december 2019

De leden van de vakbonden bij Aegon hebben in meerderheid ingestemd met de overgang naar een dc-regeling per 1 januari. De selectie voor de uitvoerder van de regeling voor de 3800 medewerkers is nog gaande.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

  1. E. Daae
    5 jaar geleden

    Met de rug tegen de muur onderhandelen over een pensioenregeling voor het personeel van een verzekeraar is een vrijwel ondoenlijke zaak. Het personeel wordt, met de idc-regeling die hen nu wordt opgelegd, veroordeeld tot een casino-pensioen, waarbij de actuele rentestand op datum ingang pensioenleeftijd bepalend is voor de hoogte van de pensioenuitkering. Dat kan mee- of tegenvallen.

    Volgens een DNB-onderzoek naar kostenvoordelen uit schaalgrootte van pensioenfondsen die een cdc-regeling uitvoeren versus een idc-pensioenregeling blijkt, dat een idc-pensioenregeling gemiddeld een 12% lager pensioen geeft dan een pensioen op basis van een uitkeringsovereenkomst.

    Daarnaast is het opgebouwde individuele pensioenkapitaal (via een idc-regeling) vatbaar voor
    beslaglegging en diverse fiscale regelingen beschouwen het pensioenkapitaal als eigen
    vermogen (met mogelijke gevolgen voor box 3 in de inkomstenbelasting).

    Maar ja, de financiële positie van verzekeraars is al enige tijd weinig rooskleurig (woekerpolissen) en gevreesd moet worden dat het spook van negatieve cashflow rondwaart in de verzekeringswereld.

  2. C.A. van Loon
    5 jaar geleden

    Hier wreekt zich de rekenrente van vandaag. In een defined benefit systeem moet je die rente vanaf datum inleg doorrekenen naar de verplichting. Als je dan de benodigde premie berekent kom je op premies die wel 50% van de pensioengrondslag kunnen bedragen. Dat kunnen zowel werkgevers als werknemers niet betalen als je daarnaast ook een behoorlijk inkomen over wilt houden. Dat toont het failliet aan van de huidige rekenrentemethodiek. Bij veel fondsen is het niet anders, als de premie opnieuw moet worden vastgesteld kom je uit op percentages waarvan iedereen vindt dat dit te gek wordt.
    Tenzij er in de uitwerking van het pensioenakkoord een werkbare afspraak komt om het historisch rendement van pensioenfondsen- en verzekeraars deels te mogen hanteren voor het berekenen van de nominale verplichtingen zie ik deze beweging de komende tijd noodgedwongen voor veel meer pensioenregelingen aan de orde komen.

    Een beschikbaar premie systeem verschuift weliswaar het beleggingsrisicio en het langer-leven risico naar de individuele deelnemer maar is daarentegen minder gevoelig voor de rekenrente. In de opbouwfase speelt die rente feitelijk geen enkele rol, alleen in de uitkeringsfase wel. De duration van de uitkeringsfase is echter korter dan bij een defined benefit systeem en daarmee is dus ook de rentegevoeligheid minder.

    Kortom, ik snap deze keuze wel in het licht van de huidige situatie, al had ik toch even gewacht op de uitwerking van het pensioenakkoord. Wellicht bedenkt men een vorm van solidariteit binnen het systeem van individuele spaarpotjes waardoor de individuele risico’s binnen IDC worden gemitigeerd.

    Beslag leggen op pensioenpotten vind ik overigens in dezen ongepaste bangmakerij…

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.