Met actieve etf’s rekt de beleggingsindustrie de grenzen van het indexbeleggen verder op. Pensioenfondsen lopen nog niet warm voor de toevoeging van een vleugje actief aan een passieve indexstrategie.
China is de tweede economie ter wereld en groeit ondanks corona flink door. Maar in de gemiddelde aandelenportefeuille is het land geplaatst onder het kopje opkomende markten. Tijd voor een opwaardering?
In het nieuwe pensioencontract gelden geen harde verplichtingen meer. Bij sommige pensioenfondsen leeft de gedachte om nu al voor te sorteren op reductie van langlopende Nederlandse en Duitse staatsobligaties.
Transitieobligaties kunnen niet-groene bedrijven helpen te verduurzamen. Juist bij ‘vieze’ ondernemingen is veel milieuwinst te halen, maar er is scepsis over weer een nieuw milieulabel.
Ondanks de verbeterde perspectieven blijven pensioenfondsen weg van de grondstoffenmarkt. Geen jaarlijkse kasstromen en moeilijk te verenigen met esg-beleid. Hoewel er op dat laatste terrein langzaam beweging komt.
Aandeleninkoopprogamma’s zijn al een tijd enorm populair. Maar de buyback staat ter discussie bij beleggers. Een modegril. ‘De waarde van een bedrijf neemt op geen enkele manier toe.’
Het nieuwe opkoopprogramma van de ECB roept veel vragen op. Over de effectiviteit en over de houdbaarheid. Want in het huidige tempo loopt de centrale bank snel tegen zijn zelfopgelegde regels en limieten op.
Hoewel de economische vooruitzichten blijven verslechteren, houdt de aandelenhausse aan. Een beleid met defensievere aandelen wint aantrekkingskracht, zeggen beleggingsstrategen.
Het aantal BBB-bedrijfsobligaties is wereldwijd flink gestegen. Bij Nederlandse pensioenfondsen zit een derde van de bedrijfsobligatieportefeuille in ‘triple B’ credits. Risicovol, maar neerwaartse bijstellingen in kredietwaardigheid hoeven niet desastreus te zijn.