Een verlaging van de kredietwaardigheid van een land is doorgaans een belangrijke gebeurtenis op de financiële markten. Maar de Verenigde Staten vormen een buitencategorie.
Klimaatverandering maakt beleggen in de vleesindustrie steeds meer omstreden. Zo stappen verschillende Nederlandse pensioenfondsen uit grote Braziliaanse vleesbedrijven, blijkt uit een rondgang van het FD.
ABP besloot niet meer te beleggen in fossiele brandstoffen. Sommige fondsen volgen dit voorbeeld. PMT slaat een andere richting in, vertellen werkgeversvoorzitter Terry Troost en Hartwig Liersch, hoofd beleggingen.
De prijs voor een vat Brent-olie nadert niveaus die sinds 2014 niet meer gezien zijn. Gisteren piekte de prijs even op $86,71. Alleen in oktober 2018 werd ruwe olie tijdens de handelsdag nog een fractie duurder, op $86,74.
Pensioenbeheerder APG steekt namens ambtenarenpensioenfonds ABP en bouwfonds bpfBouw $750 mln (€654 mln) in een nieuw obligatiefonds voor de financiering van projecten in ontwikkelingslanden.
ABP stapt uit Shell, hedgefonds Third Point stapt in. ABP noemt het klimaat als reden, maar dat wordt er ook door Third Point bijgehaald. Met welke strategie kan de duurzame belegger het meeste bereiken?
Grote institutionele beleggers hebben misschien meer blootstelling aan de risico’s van crypto’s dan gedacht, zegt MSCI. Volgens de indexbouwer sluipen crypto’s langzaam de meer alledaagse beleggingsportefeuilles in.
De exploderende gasprijs wakkert de vrees aan dat de hoge energieprijzen leiden tot een nog hogere inflatie. Vooralsnog zijn de meningen verdeeld over de vraag of die angst terecht is.
Het besluit van PME om niet meer in olie en gas te beleggen maakt veel los in de Nederlandse pensioensector. Klimaatactivisten juichen de stap toe, maar er is ook scepsis.
PME keert beleggingen in fossiele energie de rug toe en steekt dat geld in hernieuwbare energie. Het fonds voor de metaal en technologie, met een vermogen van €62 mrd, zet als eerste van de vijf grote pensioenfondsen deze stap.