Auteur

Leen Preesman

Delta Lloyd Pensioenfonds gaat voorlopig zelfstandig door

Het Delta Lloyd Pensioenfonds heeft besloten om voorlopig op eigen kracht door te gaan. Het blijft wel de mogelijkheden van een overgang naar een ander fonds in de gaten houden.

BpfBouw: 27% lagere beheerfee voor hedgefondsen sinds 2015

BpfBouw heeft de beheerkosten voor hedgefondsbeleggingen de afgelopen vijf jaar 27% teruggebracht, na onderhandelingen met managers. Het fonds verwacht in 2020 een verdere daling.

Nederland in 2021 aangesloten op eerste fase Europees pensioenregister

Nederland is, samen met tenminste drie andere EU-lidstaten, onderdeel van de eerste fase van het Europees pensioenregister voor internationaal mobiele werknemers. Dat moet eind volgend jaar operationeel zijn.

Pensioenfonds Notariaat scherpt esg-beleid aan op basis van deelnemerswensen

Het Pensioenfonds Notariaat gaat zijn esg-beleid voor aandelen invullen op basis van voorkeuren van de deelnemers. Het wil daarnaast de klimaatrisico’s van de portefeuille van €1 mrd in beeld te brengen.

Ook Shell Pensioenfonds komt met eigen esg-benchmark

Het Shell Pensioenfonds heeft eind vorig jaar een eigen benchmark ingevoerd voor zijn aandelenbeleggingen. Doelstellingen zijn betere governance en een CO2-reductie van 10%.

Zorgen bij metaalfondsen over nieuw ict-systeem MN

PMT en PME hebben grote zorgen over de ontwikkeling en tijdige levering van een nieuw ict-systeem voor pensioenadministratie door hun uitvoerder MN. Dat blijkt uit de jaarverslagen van de fondsen.

Gehavende grote fondsen vermijden speculatie over pensioenverlagingen

ABP heeft de dekkingsgraad in het eerste kwartaal zien wegzakken tot 82%. PFZW kwam op 83,5%, PMT en PME eindigden rond 86%. Voor voorspellingen over kortingen in 2021 vinden de fondsen het echter te vroeg.

Ahold-fonds volgt ‘acceleratieprocedure’ voor corona-maatregelen

Pensioenfonds Ahold Delhaize heeft een procedure ingevoerd om snel actie te ondernemen als de dekkingsgraad daalt als gevolg van de coronacrisis.

Gemiddelde dekking pensioenfondsen duikt onder 90%

De dekking van pensioenfondsen is door het coronavirus sinds afgelopen maandag bijna even sterk gedaald als in de hele maand februari. De gemiddelde actuele dekkingsgraad ligt naar schatting inmiddels onder de 90%.

PNO Media ontslaat bestuurslid

Het bestuur van pensioenfonds PNO Media heeft bestuurslid Ruud Leyendekker tussentijds ontslagen. Volgens Leyendekker gebeurde dit, nadat hij zijn afwijkende standpunt over het bestuursmodel naar buiten had gebracht.

Dekkingsgraad onderuit in januari

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is in januari behoorlijk gedaald. Dat kwam vooral door de economische gevolgen van de uitbraak van het Coronavirus in China.

Grote fondsen renderen bovengemiddeld, ondanks slecht vierde kwartaal

Lage of zelfs negatieve rendementen in het laatste kwartaal konden niet verhinderen dat de vijf grootste pensioenfondsen bovengemiddelde rendementen boekten over 2019.

Individuele premieregeling van Nedlloyd Pensioenfonds naar ASR

Actieve deelnemers van Nedlloyd Pensioenfonds gaan pensioen opbouwen in een individuele premieregeling bij ASR. Het fonds wil gesloten doorgaan zolang dat financieel aantrekkelijk blijft, zegt directeur Frans Dooren.

Gemiddelde dekkingsgraad stijgt verder, nu 103%

De gemiddelde actuele dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in december verder verbeterd en steeg van 102% naar 103%, meldt pensioenconsultant Aon.

Verplichtingen in oktober 3% lager door aantrekkende rente

Vooral dankzij een verder opkrabbelende rente is de financiële positie van de Nederlandse pensioenfondsen in oktober niet verslechterd, melden consultants Aon en Mercer.

‘Fondsbesturen moeten iemand aanwijzen voor klachtenbehandeling’

Pensioenfondsbesturen zouden iemand uit hun midden specifiek verantwoordelijk moeten maken voor de afhandeling van klachten van deelnemers, vindt Ombudsman Pensioenen Henriëtte de Lange.

Goudswaard: ‘Aanhouden kapitaalgedekt stelsel nog steeds verstandig’

Ondanks de dreiging van rechtenkorting door lage rente en tegenvallende rendementen, is het aanhouden van een kapitaalgedekt pensioenstelsel nog steeds verstandig, vindt Kees Goudswaard.

Denktank: pensioenleeftijd in VK moet snel naar 75

De leeftijd waarop Britten hun staatspensioen krijgen, zou omhoog moeten naar 75 jaar in 2035, meent het Centre for Social Justice, een conservatieve denktank.

ABN Amro-fonds verwacht ‘beperkte gevolgen’ van Brexit

Het pensioenfonds van ABN Amro verwacht slechts een ‘beperkt effect’ van een vertrek van het VK uit de EU voor de dienstverlening door Britse vermogensbeheerders en banken met een Europees paspoort.

Kortingskans groeit door imploderende dekking

Steeds meer pensioenfondsen koersen af op een korting van pensioenrechten, na een dramatische val in de dekkingsgraad in de eerste week van augustus.

Dekking zakt verder in door almaar dalende rente

Vooral door de verder dalende rente is de dekkingsgraad van Nederlandse pensioenfondsen in de loop van juli verder verslechterd.

ABP en PFZW lopen meer kortingsrisico door nieuwe regels

Ondanks goede beleggingsresultaten in het tweede kwartaal dreigen niet alleen de metaalfondsen PMT en PME, maar ook ABP en PFZW volgend jaar al te moeten korten.

SPMS hoeft niet per se nieuw pensioencontract

SPMS, het beroepspensioenfonds voor zelfstandige medisch specialisten, zit niet echt te wachten op een nieuw pensioencontract als onderdeel van de stelselherziening.

Herstel dekkingsgraad blijft uit in juni

De financiële positie van Nederlandse pensioenfondsen is in juni niet verbeterd. De actuele dekkingsgraad bleef gemiddeld gelijk. De gemiddelde beleidsdekking neigt naar verdere daling, blijkt uit cijfers van Mercer en Aon.

IPE-congres: Woningen in leefbare steden beste vastgoedbelegging

Vastgoedbeleggers kunnen zich het best richten op woningen. De meest aantrekkelijke panden zijn te vinden in steden die goed scoren op leefbaarheid, infrastructuur en duurzaamheid.

Lommen: met persoonlijke potjes kan pessimisme over pensioen verdwijnen

Nederlanders zijn pessimistisch over hun pensioen, ondanks het goede stelsel. Bij overstap op persoonlijke pensioenvermogens kan dit verdwijnen, denkt Jacqueline Lommen, onder meer vanwege mogelijkheden tot maatwerk.

Dekkingsgraad iets hoger in april

De gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen is in april wat verbeterd dankzij een hogere rente en gestegen aandelenkoersen. Desondanks is de kans op kortingen niet van de baan.

PFZW belegt in ‘revolutionaire’ groene energietechnologie

Pensioenfonds Zorg en Welzijn gaat investeren in een naar eigen zeggen revolutionaire Nederlandse technologie, die natte organische afvalstromen omzet in aardgas en waterstof.

Grote fondsen somberder over kortingsdreiging

De beleidsdekkingsgraden – leidend voor zowel korting als indexatie – van ABP, PFZW, PMT en PME daalden het eerste kwartaal van 2019 met 0,4 tot 1,4%-punten en staan nu verder onder het vereiste minimum.

Forse kwartaalrendementen dankzij stijgende aandelen en dalende rente

Vooral dankzij uitstekend presterende aandelenmarkten hebben de vijf grootste pensioenfondsen sinds januari bovengemiddelde rendementen geboekt. Ook dalende obligatierentes stuwden het beleggingsresultaat.