De overgang naar het nieuwe stelsel gaat iedereen aan. Veel werkgevers die, al dan niet vrijwillig, bij een pensioenfonds zijn aangesloten moeten voor het eind van dit jaar een transitieplan hebben ingeleverd. Maar wat heb je daar als werknemer nog over te zeggen?
Een deel van de werkgevers die niet bij een pensioenfonds zijn aangesloten, schuift de voorbereidingen voor de pensioentransitie voor zich uit. Zo ondermijnen ze hun onderhandelingspositie en kunnen ze fiscaal en juridisch in de problemen komen.
Pensioenfondsen zullen volgende week niet aanwezig zijn, en dus geen handtekening zetten, op de woontop waar minister Mona Keijzer (BBB) ‘bindende afspraken’ wil maken over de bouw van 100.000 woningen per jaar.
Sixth Street kan zijn belang in Achmea Pensioen & Levensverzekeringen van 20% naar 30% uitbreiden. De Amerikanen zouden daarmee een stevigere vinger in de pap in de Nederlandse pensioen- en verzekeringsmarkt krijgen.
Fiscale versoepelingen stimuleren zzp’ers meer voor hun pensioen opzij te zetten. Banken en verzekeraars zien mogelijkheden op deze markt, maar het pensioenbewustzijn is nog laag, tot ongenoegen van politiek Den Haag.
Van de 25 fondsen die van plan waren om per 1 januari 2025 over te gaan naar het nieuwe stelsel, zijn er nog maar drie over. Pensioenfonds Loodsen ontving als eerste toestemming van DNB.
Nederlandse en Deense pensioenfondsen investeren gezamenlijk $1,7 mrd in een ILX, een fonds voor mondiale ontwikkelingsprojecten. De Amsterdamse vermogensbeheerder streeft naar $3 mrd aan beleggingen.
Voor kleine ondernemingspensioenfondsen is de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel te complex en te kostbaar. Verzekeraars hopen op buy-outs, maar op de markt ervoor loopt het nog niet bepaald storm.
De wereldwijde markt voor impactbeleggingen is de afgelopen jaren gegroeid van $1164 mrd naar $1571 mrd. Pensioenfondsen, verzekeraars en staatsinvesteringsfondsen willen hun vermogen steeds vaker niet alleen financieel, maar ook maatschappelijk laten renderen.
Grote institutionele beleggers, zoals pensioenfondsen, verzekeraars en family offices, willen meer geld te steken in de energietransitie. Om dat daadwerkelijk te laten gebeuren, is helder en consistent overheidsbeleid nodig.