Auteur

Martine Wolzak

DNB’er Else Bos: ‘De coronacrisis mag niet alle aandacht opzuigen’

Sinds 2018 is Else Bos hoofd toezicht bij De Nederlandsche Bank. Door ziekte en de coronacrisis heeft ze een ‘rare periode’ achter de rug. Nu vraagt ze de financiële sector om focus te houden op de lange termijn.

FNV: AOW omhoog, dan kan pensioenpremie lager

Vakbond FNV pleit voor een verhoging van de AOW-uitkering; volgens de bond hoeven pensioenpremies dan ook minder hard omhoog. Dat zei pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga dinsdagavond in de Tweede Kamer.

Uitvoering pensioenakkoord in de knel door oude IT-systemen

De uitvoering van het nieuwe pensioenakkoord dreigt in de knel te komen door een combinatie van te veel nieuwe wetgeving en ICT-capaciteit. Dat blijkt uit een rondgang van het FD in de sector.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn na miljardenverlies uit olietermijnmarkt

Pensioenfonds Zorg en Welzijn verkoopt alle grondstoffenbeleggingen na hevige verliezen. De crash op de oliemarkt kostte het fonds €4 mrd.

PFZW-voorzitter: 'Of duurzaam goed is voor rendement? Die vraag is zó 2010'

PFZW wil de CO2-uitstoot van de aandelenportefeuille met nog eens 30% verlagen. Dat kan zonder dat dit ten koste gaat van het rendement, zegt voorzitter Joanne Kellerman, 'integendeel zelfs'.

FNV wil bij Unilever pensioen inleveren voor hoger nettoloon

Een lagere pensioenpremie bij Unilever is bespreekbaar voor FNV, mits daar een verhoging van het nettoloon van werknemers tegenover staat.

Zorgsector volgend jaar meer kwijt aan pensioen

De pensioenpremie in de zorg en de culturele sector gaat volgend jaar omhoog. De premie stijgt naar 25%, waardoor werkgevers en werknemers bijna 7% duurder uit zijn. Hierdoor is minder ruimte voor een loonsverhoging.

Nieuwe spelregels pensioenfondsen vertraagd

De verdere uitwerking van het pensioenakkoord loopt vertraging op. Het duurt nog tot half december voordat minister Koolmees van Sociale Zaken zijn wetsvoorstellen kan publiceren, melden ingewijden.

Vakcentrale agenten en piloten ‘geweerd’ bij overleg pensioenakkoord

Een van de drie vakbonden die het pensioenakkoord sloten met het kabinet, de VCP, is niet meer welkom bij de verdere uitwerking van de pensioenhervorming. De vakcentrale zegt te ‘worden geweerd’ bij het overleg door minister Koolmees.

Bevolkingsgroei halveert door corona, migranten blijven weg

Tegen eerdere verwachtingen in is de groei van de Nederlandse bevolking dit jaar gehalveerd. Dat komt vooral door het wegblijven van migranten in de coronacrisis.

Pensioenbestuurder gemiddeld beter beloond, ook bij financiële malaise fonds

Ook bij fondsen waar verlagingen dreigen en indexatie er niet inzit, zijn bestuurders meer gaan verdienen. Dat moet volgens hen, omdat het werk de afgelopen jaar zwaarder en verantwoordelijker is geworden.

Grote payroller naar pensioenfonds Horeca

Payrollbedrijf Connexie sluit zich aan bij het pensioenfonds Horeca en Catering. Daardoor krijgt horecapersoneel van Connexie voortaan hetzelfde pensioen als werknemers die direct in loondienst zijn bij café, restaurant of cateraar.

Corona en lage rente plagen horecapensioen

Het pensioenfonds Horeca & Catering maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de pensioenen in de komende jaren. Geen sector is zo zwaar getroffen door de coronapandemie als de horeca.

Is negentig het nieuwe honderd voor pensioenfondsen?

Een dekkingsgraad van 90% kan voor pensioenfondsen al voldoende zijn om zonder verlagingen van de pensioenen over te gaan naar het nieuwe stelsel. Maar daar kleven wel risico's aan. Later kan de rekening alsnog komen.

VCP: AOW-leeftijd omlaag bij daling levensverwachting door corona

Vakcentrale VCP wil dat de AOW-leeftijd ook kan dalen, bijvoorbeeld als de levensverwachting daalt als gevolg van de coronapandemie. Nu kan die alleen omhoog.

Koolmees schuift debat over omslag in pensioenstelsel op de lange baan

Door de lage rente, en de gevolgen die dat heeft voor pensioenfondsen, wordt steeds vaker de vraag gesteld of meer AOW en minder pensioen niet beter zou zijn.

Verzekeraar Lifetri stapt na uitvaartpolissen ook in pensioenen

Relatieve nieuwkomer in de verzekeringsbranche Lifetri neemt de pensioenen over van het ondernemingsfonds van verzekeraar Allianz. Daarmee wordt het bedrijf ook actief in pensioenen, naast uitvaart- en levenpolissen.

Pensioenakkoord? Check. Nu begint het echte werk

Niet eerder stond het 'beste pensioenstelsel ter wereld' voor zo'n grote verbouwingsoperatie. Drie pensioenfondsbestuurders over wat de fondsen en hun deelnemers te wachten staat.

Grote zorgen gepensioneerden over periode tot aan nieuw pensioenstelsel

Gepensioneerden vrezen alsnog forse pensioenverlagingen in de jaren tot aan de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Ouderenorganisaties pleiten voor een overgangsregime dat de kans op kortingen kleiner maakt.

DNB: Nieuw pensioen neemt bron generatieconflict weg

Het nieuwe pensioenstelsel is minder individueel dan toezichthouder De Nederlandsche Bank wenste, zegt directeur Tjerk Kroes. Maar ‘het verdelingsvraagstuk, wat nu de bron is van het generatieconflict, is opgelost.’

Lot pensioenakkoord in handen van FNV Ledenparlement

Op de kop af twee weken geleden ging het mis: het lukte vakbond FNV niet om te stemmen over de uitwerking van het vorig jaar gesloten pensioenakkoord. Zaterdag volgt een herkansing in een hotel in Bunnik.

ABP-voorzitter: ‘Huidig pensioenstelsel is doodlopende weg’

Een plan B voor het pensioenakkoord? Dat is er eigenlijk niet, zegt voorzitter Corien Wortmann-Kool van ABP. In het huidige stelsel blijven, is volgens haar geen optie.

Wat ging er vrijdag mis bij de FNV?

Polder en politiek verloren vrijdag de regie over de pensioenhervormingen. Enkele tientallen leden van het FNV Ledenparlement dwongen uitstel af van de stemming over het moeizaam bereikte pensioenakkoord.

Wel of geen pensioenakkoord? Bonden houden het spannend

Vrijdag bespreekt het kabinet het pensioenakkoord. Maar eerst moeten de achterbannen van vakbonden FNV en VCP nog hun fiat geven. Die zijn kritisch. Een goede afloop is daardoor onzeker.

Verzekeraars: ‘Weeffout in pensioenakkoord’

Werkgevers en werknemers met een premieregeling worden onnodig gedupeerd door de vrijdag gemaakte pensioenafspraken. Dat vindt het Verbond van Verzekeraars. 'Deze weeffout moet worden hersteld.'

Uitstel FNV Ledenparlement dreigt pensioenakkoord te ontregelen

Een meerderheid in het FNV Ledenparlement wil niet volgende week digitaal vergaderen over het pensioenakkoord. De vertegenwoordigers vragen uitstel tot juli. De gevoeligheden zijn zo groot, dat zij elkaar bij dit onderwerp in de ogen willen kunnen kijken.

Geen oplossing in zicht voor gat bij dc-pensioenen

De kosten om deelnemers in premieregelingen te compenseren voor afschaffing van de doorsneesystematiek vormen een struikelblok bij de uitwerking van het pensioenakkoord, aldus betrokkenen.

Pensioenonderhandelaars zijn er nog niet uit

De stuurgroep die het pensioenakkoord aan het uitwerken is, heeft meer tijd nodig. Over belangrijke onderwerpen zoals de transitie en het invaren van oude rechten hebben de onderhandelaars nog geen overeenstemming bereikt.

CNV: miljarden nodig van overheid en werkgevers voor gedupeerde deelnemers

CNV wil een grotere bijdrage van overheid en werkgevers voor compensatie van de dertigers en veertigers die erop achteruitgaan bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Pensioenen: van rekenrente naar projectierendement

Deze week willen de pensioenonderhandelaars knopen doorhakken. Dat zal niet eenvoudig zijn. Er liggen nog enkele heikele dossiers op tafel. Bovendien is de verhouding tussen vakbonden en Koolmees bekoeld.