Auteur

Martine Wolzak

Amerikaanse bezwaren brengen overname WTW door Aon in gevaar

Verzekeringsmakelaars Aon en Willis Towers Watson (WTW) worden samen te groot, vindt het Amerikaanse ministerie van justitie. Het begint een zaak om de overname van WTW door Aon tegen te houden.

‘Werkgever niet voorbereid op pensioenakkoord’

Bijna de helft van de werkgevers heeft geen idee wat het pensioenakkoord inhoudt, blijkt uit onderzoek. Het gevaar is dat daardoor werkgevers laat beginnen met het aanpassen van hun pensioenregeling en in tijdnood komen.

Vervroegd pensioen rukt weer op in cao’s. Maar ‘nog niet genoeg’

Werkgevers en werknemers maken dankzij het pensioenakkoord steeds vaker afspraken over vervroegd pensioen. In één op de drie cao's die het afgelopen jaar zijn afgesloten, zijn dergelijke afspraken opgenomen.

Pensioenfondsen boos over plan CPB voor lagere pensioenpremies

Pensioenfondsen zien weinig in voorstellen van het Centraal Planbureau (CPB) om Nederlanders meer ruimte te geven om zelf te sparen. In de praktijk gaan die vooral ten koste van het pensioen, waarschuwt de Pensioenfederatie.

Bonussen voor private equity en hedgefondsen bij ABP naar €1,5 mrd

De prestatievergoedingen die ABP aan externe managers betaalt, zijn afgelopen jaar fors gestegen. Het fonds belegt relatief veel in alternatieve beleggingen waar beleggersbonussen gebruikelijk zijn.

ABP ziet het nut van duurzaam beleggen wél: ‘Het kan en het moet’

Volgens Tariq Fancy, oud-topmanager duurzaamheid bij BlackRock, heeft duurzaam beleggen geen effect op het tegengaan van de klimaatcrisis. Diane Griffioen, hoofd beleggingen van ABP, is het daar niet mee eens.

Pensioenfonds uit gevarenzone, tijd om dekkingsgraad vast te klikken?

De dekkingsgraden schoten de afgelopen maanden omhoog. De kortingsdreiging is — voor nu — verdwenen. Maar die winst vasthouden tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, dat is een ander verhaal.

Pensioenleeftijd Nederlander loopt snel op

Ruim de helft van de werknemers gaat op 66-jarige leeftijd, of nog later, met pensioen. De bonden stellen dat de pensioenleeftijd te snel stijgt voor veel werkenden en pleiten voor een staatspensioen na 45 jaar werken.

Koolmees schiet plan voor pensioen na 45 jaar werken af

De minister gaat in tegen een grote wens van de vakbonden en een van hun belangrijke strijdpunten tijdens de onderhandelingen over het pensioenakkoord.

‘Verbeterslag’ pensioenfondsen na kritiek AFM

De Pensioenfederatie roept fondsen op zo snel mogelijk volledige informatie te geven over de kosten die zij maken. De koepel van pensioenfondsen reageert daarmee op kritiek van de AFM.

Pensioenfondsen hersteld van dreun coronacrisis

De dekkingsgraden van de grote pensioenfondsen zijn na een jaar eindelijk terug op de niveaus van voor de coronacrisis. Bij deze standen zouden de grootste vier fondsen waarschijnlijk zonder kortingen over kunnen naar het nieuwe pensioenstelsel.

Koolmees over kritiek: ‘Het pensioenakkoord staat. De rest is techniek’

Ruim 1400 pagina's aan vragen, verbeterpunten en kritiek kreeg verantwoordelijk minister Wouter Koolmees op zijn pensioenwet. Hij blijft positief: ‘Stap voor stap is de enige manier.’

Flexibele AOW-leeftijd kan rekenen op Kamermeerderheid

Tien partijen willen iedereen de keuze geven om drie tot vijf jaar langer door te werken, in ruil voor een hogere AOW-uitkering.

'Deelnemer wil weten: hoeveel pensioen heb ik nu? En wat heb ik dadelijk?'

Zonder nieuwe regels voor de overgangsperiode naar het nieuwe stelsel is de kans groot dat straks alsnog miljoenen pensioenen omlaag moeten, waarschuwt José Meijer, interim-voorzitter van de Pensioenfederatie.

FNV en CNV: stoppen met werken na 45 jaar moet er komen

Vakbonden pleiten voor een landelijke regeling zodat werknemers mogen stoppen na 45 jaar werken, ook als ze dan nog geen recht op AOW hebben.

ABP en APG willen meer solidariteit in nieuw pensioencontract

ABP en APG waarschuwen dat in het nieuwe pensioencontract te weinig solidariteit overblijft. Die is wel nodig 'om pech- en geluksgeneraties te voorkomen', zegt pensioenfonds ABP.

Hogere AOW-uitkering is van links tot rechts populair

Een Kamermeerderheid is voor de verhoging van de AOW, blijkt uit de verkiezingsprogramma's. Is een hogere AOW wel de beste manier om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden?

Zzp-pensioen bij fondsen zit vast op ontbrekende wetgeving

'Een dure gemiste kans', vindt de Pensioenfederatie. De koepel van pensioenfondsen doet een oproep aan het kabinet om 'nu' in beweging te komen.

Waardoor pensioenhervormingen zo vaak mislukken: lessen voor Nederland

Het Nederlandse pensioenstelsel gaat op de schop. Wat kan Nederland leren van andere landen die eerder hun stelsels weer op de tekentafel legden? ‘Pensioenhervormingen verzanden vaak in doormodderen.’

Nooduitgang voor zware beroepen is geen vetpot

De nieuwe regeling voor vroegpensioen in zware beroepen gaat per 1 januari van start, ook al is de wet nog niet langs de Eerste Kamer geweest.

‘De twijfel is weg. Dit virus moet je niet onderschatten’

Tuur Elzinga, kandidaat-voorzitter en pensioenonderhandelaar van FNV over de coronacrisis. ‘Het blijkt toch dat je in een crisis meer overheidssturing nodig hebt.’

AFM: Meer risico vraagt om betere bescherming in nieuw pensioenstelsel

Een te lage premie? Tegenvallende beleggingen? In het nieuwe pensioenstelsel liggen deze risico's nog meer op het bord van de miljoenen Nederlandse werknemers en gepensioneerden, waarschuwt de AFM.

Pensioenonderhandelaar FNV gaat voor voorzitterschap grootste bond

FNV-pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga meldt zich als voorzitterskandidaat van de vakbond, die kampt met een vergrijsd ledenbestand. 'We moeten nu weer naar buiten treden, met herkenbare boegbeelden in de sectoren.'

'Dekkingsgraad van 95% minimum voor nieuwe pensioen'

Een dekkingsgraad van 95% in 2026 wordt de ondergrens voor pensioenfondsen om zonder verlagingen over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat staat in conceptstukken over de overgangsregels, zeggen bronnen tegen het FD.

CBS: pensioen verkleint vermogensongelijkheid

De pensioenvermogens die Nederlanders opbouwen bij pensioenfondsen verkleinen de verschillen tussen arm en rijk. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De grootste IT-ingreep in een pensioenstelsel ooit

Door het pensioenakkoord moeten uitvoerders hun IT drastisch overhoop gooien. Vooral bij uitvoerders van uitkeringsregelingen moet veel op de schop. Buitenlandse IT-bedrijven zien kansen voor de Nederlandse markt.

DNB’er Else Bos: ‘De coronacrisis mag niet alle aandacht opzuigen’

Sinds 2018 is Else Bos hoofd toezicht bij De Nederlandsche Bank. Door ziekte en de coronacrisis heeft ze een ‘rare periode’ achter de rug. Nu vraagt ze de financiële sector om focus te houden op de lange termijn.

FNV: AOW omhoog, dan kan pensioenpremie lager

Vakbond FNV pleit voor een verhoging van de AOW-uitkering; volgens de bond hoeven pensioenpremies dan ook minder hard omhoog. Dat zei pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga dinsdagavond in de Tweede Kamer.

Uitvoering pensioenakkoord in de knel door oude IT-systemen

De uitvoering van het nieuwe pensioenakkoord dreigt in de knel te komen door een combinatie van te veel nieuwe wetgeving en ICT-capaciteit. Dat blijkt uit een rondgang van het FD in de sector.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn na miljardenverlies uit olietermijnmarkt

Pensioenfonds Zorg en Welzijn verkoopt alle grondstoffenbeleggingen na hevige verliezen. De crash op de oliemarkt kostte het fonds €4 mrd.