Auteur

Martine Wolzak

Duw-en-trekwerk om nog voor wissel van Eerste Kamer over pensioenwet te stemmen

Senatoren hebben de behandeling van de pensioenwet op het laatste moment uitgesteld naar eind mei. Dit is tegen de zin van coalitiepartijen VVD, D66 en ChristenUnie.

PME wél enthousiast over huurplafond woonminister De Jonge

Anders dan verzekeraar ASR en vastgoedbeleggers steunt PME de voorgenomen huurregulering. Goed voor huurders en goed voor de bouwplannen van het fonds, zegt voorzitter Eric Uijen. 'Wij willen tegenwicht bieden aan al dat geklaag.'

Eerste Kamer laat zich niet opjagen bij behandeling pensioenwet

'Niet vertragen, maar ook niet versnellen' is het motto van GroenLinks en PvdA. Eind mei is groen licht nodig, wil de hervorming van het pensioenstelsel volgens planning per 1 juli ingaan.

PFZW: ‘Sommen wijzen erop dat nieuwe pensioen beter werkt’

Nu de Tweede Kamer zich over de pensioenwet moet uitspreken, wil PFZW nogmaals duidelijk de voordelen benoemen. ‘In onze sommen pakt het nieuwe pensioenstelsel beter uit.'

Gehele oppositie wil uitstel behandeling pensioenwet

Onder meer PvdA, GroenLinks, SGP en Volt willen meer tijd voor de behandeling van de Wet toekomst pensioenen. De coalitiepartijen hebben echter afgedwongen dat de Kamer zich er 10 november opnieuw over buigt.

Zeven struikelblokken voor pensioenwet

Na jaren polderen is het de beurt aan de Tweede Kamer. Vandaag begint de politieke behandeling van de grootste wijziging in het sociale stelsel in decennia: de nieuwe pensioenwet. Dit zijn de zeven potentiële hindernissen.

FNV-bestuurder over nieuw pensioenstelsel: 'Er gaat zo veel fakenieuws rond. Ongelooflijk'

Per 1 januari moet het nieuwe pensioenstelsel gelden, maar bij gepensioneerden en in de Kamer zijn nog veel vragen. FNV-bestuurder Willem Noordman waarschuwt fel voor de gevolgen van uitstel.

ABP-topman: 'We lijden onder het huidige pensioenstelsel'

Harmen van Wijnen trad een halfjaar geleden aan als topman van ABP, aan de vooravond van het nieuwe stelsel, dat volgend jaar moet ingaan. Maar de politiek moet er nog over beslissen. Haast is geboden, vindt hij.

Verzekeraars: pensioenhervorming leidt alsnog naar persoonlijk pensioenpotje

Het persoonlijk pensioenpotje wordt in het nieuwe pensioenstelsel snel populairder, verwacht het Verbond van Verzekeraars. Pensioenfondsen kiezen daarentegen voor een regeling met een gezamenlijke buffer.

ABP verliest €45 mrd door recessie- en renteangst op markten

Het vermogen van ABP is sinds begin dit jaar fors gedaald. Als gevolg van de hogere rente spuit de dekkingsgraad van het fonds daarentegen omhoog tot ruim 125%.

Seinen op groen voor snellere verhoging pensioenen

De regels voor het verhogen van pensioenen worden een stuk soepeler vanaf volgende maand. Daardoor mogen pensioenfondsen dit jaar sneller de pensioenuitkeringen verhogen.

Kamer eist actie tegen hoge prestatievergoedingen voor private equity

Een ruime Kamermeerderheid draagt minister Schouten op met pensioenfondsen in gesprek te gaan over de 'torenhoge bonussen' voor private equity.

PFZW keert recordbonus uit aan beheerders private equity

PFZW betaalde vorig jaar fors meer aan de beheerders van private equity vanwege uitzonderlijk hoge rendementen. Het fonds belegt relatief veel in private equity waar hoge prestatievergoedingen gebruikelijk zijn.

FNV royeert voorzitter seniorenclub in ruzie over pensioenwet

FNV heeft de voorzitter van de eigen seniorensectie geroyeerd, blijkt uit een brief gedeeld met het FD.

‘Voorkom dat jongeren moeten demonstreren voor de deur van hun pensioenfonds’

Pensioenbestuurders luisteren nog te weinig naar deelnemers als het gaat over het beleggingsbeleid, vindt D66. De partij komt met een initiatiefwet die daar verandering in moet brengen.

De nieuwe pensioenwet komt eraan, maar komt-ie op tijd?

Na lang wachten ziet het ernaar uit dat de Tweede Kamer zich snel kan buigen over de grootste stelselhervorming sinds de invoering van de basisverzekering in de zorg. Het FD zet vier hobbels op een rij.

Hoe de AOW uitgroeit tot kopzorg van het nieuwe kabinet.

Tijdens de verkiezingscampagne speelde AOW nauwelijks een rol. Maar nu lopen de gemoederen rond het staatspensioen hoog op. Wordt de AOW de 'dividendbelasting' van Rutte IV?

Opstand oudere achterban coalitie over 'ontkoppelen' AOW

Senioren van VVD, CDA en D66 zijn boos over de dreigende ontkoppeling van de AOW-uitkering van het minimumloon. Ze hebben daarover een brandbrief naar hun eigen Kamerfracties gestuurd.

Regels overboord voor hoger pensioen. Goed idee?

Oplopende inflatie in combinatie met bevroren pensioenen wakkeren de druk aan om de indexatieregels te versoepelen. De PvdA wil dat via een wetswijziging voor elkaar krijgen. Gepensioneerden beginnen rechtszaken tegen hun fonds.

Risico op ongelukken door nieuwe regels voor verdeling pensioen bij scheiding

Verzekeraars en pensioenfondsen waarschuwen voor problemen bij de invoering van de nieuwe regels voor de verdeling van pensioen na een scheiding. Een verkeerde keuze valt niet meer terug te draaien.

‘We kunnen fossiel in een klap verkopen, maar maken we dan echt verschil?’

Pensioenfondsen voelen de druk om volledig uit fossiel te stappen. Maar niet ieder fonds neemt dezelfde route om dat doel te bereiken, benadrukken Corien Wortmann en Joanne Kellermann, voorzitters van ABP en PFZW.

PME stapt als eerste grote Nederlandse pensioenfonds uit olie en gas

PME keert beleggingen in fossiele energie de rug toe en steekt dat geld in hernieuwbare energie. Het fonds voor de metaal en technologie, met een vermogen van €62 mrd, zet als eerste van de vijf grote pensioenfondsen deze stap.

Pensioenfonds Horeca wil uit de fossiele energie

Pensioenfonds Horeca en Catering heeft een flink deel van beleggingen in olie en gas verkocht. Het besluit om te stoppen met fossiel is 'principieel', maar zal geen rendement kosten verwacht fonds.

Kabinet trekt na protest 'slecht plan' afschaffing tijdelijke lijfrente in

Het kabinet wilde de tijdelijke lijfrente afschaffen en alleen levenslange uitkeringen toestaan. Na protest van onder meer de Consumentenbond, adviseurs en verzekeraars is dit plan van de baan.

Verzet tegen ‘onzalig plan’ om tijdelijke lijfrente af te schaffen

Wie pensioen opbouwt met een lijfrente, kiest er meestal voor om dat binnen vijf jaar na zijn Aow volledig te laten uitkeren. Met het nieuwe stelsel zou dat wel eens verplicht levenslang kunnen worden. Onacceptabel, vinden critici.

Groot datalek bij Blue Sky Group

Gegevens van ruim 30.000 gepensioneerde KLM-medewerkers liggen op straat door een groot datalek bij Blue Sky Group. Dit is volgens de uitvoerder van de KLM-pensioenfondsen het werk van 'kwaadwillenden'.

Extra belastingvoordeel? Zzp'er gaat er nauwelijks meer pensioen door sparen

Door het pensioenakkoord krijgen zzp'ers eindelijk hetzelfde belastingvoordeel bij pensioenopbouw als werknemers. Maar dat gaat er waarschijnlijk niet voor zorgen dat zij veel meer gaan sparen voor hun pensioen.

Hoe verdeel je een erfenis van €1700 mrd?

Pensioenfondsen moeten zo’n €1700 mrd aan vermogen verdelen over miljoenen Nederlanders. ‘Een unieke operatie’. Maar wie heeft recht op wat? Het verdelen van een erfenis is er niets bij.

Dekkingsgraden vliegen omhoog, maar stijging pensioen zit er niet in

Koopkrachtherstel voor de pensioenen van miljoenen Nederlanders, werkend en gepensioneerd, zit er voorlopig niet in. Ondanks de stijging van de dekkingsgraden, zijn de meeste grote fondsen nog niet in staat om te indexeren.

ABP tegen klimaatdemonstranten: ‘Direct uit fossiel is niet de oplossing’

ABP kreeg vrijdag bezoek van boze leraren, ambtenaren en andere deelnemers, die dreigen naar de rechter te stappen om af te dwingen dat hun fonds uit fossiele brandstoffen stapt.