Auteur

Martine Wolzak

Koolmees over kritiek: ‘Het pensioenakkoord staat. De rest is techniek’

Ruim 1400 pagina's aan vragen, verbeterpunten en kritiek kreeg verantwoordelijk minister Wouter Koolmees op zijn pensioenwet. Hij blijft positief: 'Stap voor stap is de enige manier.'

Flexibele AOW-leeftijd kan rekenen op Kamermeerderheid

Tien partijen willen iedereen de keuze geven om drie tot vijf jaar langer door te werken, in ruil voor een hogere AOW-uitkering.

'Deelnemer wil weten: hoeveel pensioen heb ik nu? En wat heb ik dadelijk?'

Zonder nieuwe regels voor de overgangsperiode naar het nieuwe stelsel is de kans groot dat straks alsnog miljoenen pensioenen omlaag moeten, waarschuwt José Meijer, interim-voorzitter van de Pensioenfederatie.

FNV en CNV: stoppen met werken na 45 jaar moet er komen

Vakbonden pleiten voor een landelijke regeling zodat werknemers mogen stoppen na 45 jaar werken, ook als ze dan nog geen recht op AOW hebben.

ABP en APG willen meer solidariteit in nieuw pensioencontract

ABP en APG waarschuwen dat in het nieuwe pensioencontract te weinig solidariteit overblijft. Die is wel nodig 'om pech- en geluksgeneraties te voorkomen', zegt pensioenfonds ABP.

Hogere AOW-uitkering is van links tot rechts populair

Een Kamermeerderheid is voor de verhoging van de AOW, blijkt uit de verkiezingsprogramma's. Is een hogere AOW wel de beste manier om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden?

Zzp-pensioen bij fondsen zit vast op ontbrekende wetgeving

'Een dure gemiste kans', vindt de Pensioenfederatie. De koepel van pensioenfondsen doet een oproep aan het kabinet om 'nu' in beweging te komen.

Waardoor pensioenhervormingen zo vaak mislukken: lessen voor Nederland

Het Nederlandse pensioenstelsel gaat op de schop. Wat kan Nederland leren van andere landen die eerder hun stelsels weer op de tekentafel legden? ‘Pensioenhervormingen verzanden vaak in doormodderen.’

Nooduitgang voor zware beroepen is geen vetpot

De nieuwe regeling voor vroegpensioen in zware beroepen gaat per 1 januari van start, ook al is de wet nog niet langs de Eerste Kamer geweest.

‘De twijfel is weg. Dit virus moet je niet onderschatten’

Tuur Elzinga, kandidaat-voorzitter en pensioenonderhandelaar van FNV over de coronacrisis. ‘Het blijkt toch dat je in een crisis meer overheidssturing nodig hebt.’

AFM: Meer risico vraagt om betere bescherming in nieuw pensioenstelsel

Een te lage premie? Tegenvallende beleggingen? In het nieuwe pensioenstelsel liggen deze risico's nog meer op het bord van de miljoenen Nederlandse werknemers en gepensioneerden, waarschuwt de AFM.

Pensioenonderhandelaar FNV gaat voor voorzitterschap grootste bond

FNV-pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga meldt zich als voorzitterskandidaat van de vakbond, die kampt met een vergrijsd ledenbestand. 'We moeten nu weer naar buiten treden, met herkenbare boegbeelden in de sectoren.'

'Dekkingsgraad van 95% minimum voor nieuwe pensioen'

Een dekkingsgraad van 95% in 2026 wordt de ondergrens voor pensioenfondsen om zonder verlagingen over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Dat staat in conceptstukken over de overgangsregels, zeggen bronnen tegen het FD.

CBS: pensioen verkleint vermogensongelijkheid

De pensioenvermogens die Nederlanders opbouwen bij pensioenfondsen verkleinen de verschillen tussen arm en rijk. Dat stelt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De grootste IT-ingreep in een pensioenstelsel ooit

Door het pensioenakkoord moeten uitvoerders hun IT drastisch overhoop gooien. Vooral bij uitvoerders van uitkeringsregelingen moet veel op de schop. Buitenlandse IT-bedrijven zien kansen voor de Nederlandse markt.

DNB’er Else Bos: ‘De coronacrisis mag niet alle aandacht opzuigen’

Sinds 2018 is Else Bos hoofd toezicht bij De Nederlandsche Bank. Door ziekte en de coronacrisis heeft ze een ‘rare periode’ achter de rug. Nu vraagt ze de financiële sector om focus te houden op de lange termijn.

FNV: AOW omhoog, dan kan pensioenpremie lager

Vakbond FNV pleit voor een verhoging van de AOW-uitkering; volgens de bond hoeven pensioenpremies dan ook minder hard omhoog. Dat zei pensioenonderhandelaar Tuur Elzinga dinsdagavond in de Tweede Kamer.

Uitvoering pensioenakkoord in de knel door oude IT-systemen

De uitvoering van het nieuwe pensioenakkoord dreigt in de knel te komen door een combinatie van te veel nieuwe wetgeving en ICT-capaciteit. Dat blijkt uit een rondgang van het FD in de sector.

Pensioenfonds Zorg en Welzijn na miljardenverlies uit olietermijnmarkt

Pensioenfonds Zorg en Welzijn verkoopt alle grondstoffenbeleggingen na hevige verliezen. De crash op de oliemarkt kostte het fonds €4 mrd.

PFZW-voorzitter: 'Of duurzaam goed is voor rendement? Die vraag is zó 2010'

PFZW wil de CO2-uitstoot van de aandelenportefeuille met nog eens 30% verlagen. Dat kan zonder dat dit ten koste gaat van het rendement, zegt voorzitter Joanne Kellerman, 'integendeel zelfs'.

FNV wil bij Unilever pensioen inleveren voor hoger nettoloon

Een lagere pensioenpremie bij Unilever is bespreekbaar voor FNV, mits daar een verhoging van het nettoloon van werknemers tegenover staat.

Zorgsector volgend jaar meer kwijt aan pensioen

De pensioenpremie in de zorg en de culturele sector gaat volgend jaar omhoog. De premie stijgt naar 25%, waardoor werkgevers en werknemers bijna 7% duurder uit zijn. Hierdoor is minder ruimte voor een loonsverhoging.

Nieuwe spelregels pensioenfondsen vertraagd

De verdere uitwerking van het pensioenakkoord loopt vertraging op. Het duurt nog tot half december voordat minister Koolmees van Sociale Zaken zijn wetsvoorstellen kan publiceren, melden ingewijden.

Vakcentrale agenten en piloten ‘geweerd’ bij overleg pensioenakkoord

Een van de drie vakbonden die het pensioenakkoord sloten met het kabinet, de VCP, is niet meer welkom bij de verdere uitwerking van de pensioenhervorming. De vakcentrale zegt te ‘worden geweerd’ bij het overleg door minister Koolmees.

Bevolkingsgroei halveert door corona, migranten blijven weg

Tegen eerdere verwachtingen in is de groei van de Nederlandse bevolking dit jaar gehalveerd. Dat komt vooral door het wegblijven van migranten in de coronacrisis.

Pensioenbestuurder gemiddeld beter beloond, ook bij financiële malaise fonds

Ook bij fondsen waar verlagingen dreigen en indexatie er niet inzit, zijn bestuurders meer gaan verdienen. Dat moet volgens hen, omdat het werk de afgelopen jaar zwaarder en verantwoordelijker is geworden.

Grote payroller naar pensioenfonds Horeca

Payrollbedrijf Connexie sluit zich aan bij het pensioenfonds Horeca en Catering. Daardoor krijgt horecapersoneel van Connexie voortaan hetzelfde pensioen als werknemers die direct in loondienst zijn bij café, restaurant of cateraar.

Corona en lage rente plagen horecapensioen

Het pensioenfonds Horeca & Catering maakt zich zorgen over de betaalbaarheid van de pensioenen in de komende jaren. Geen sector is zo zwaar getroffen door de coronapandemie als de horeca.

Is negentig het nieuwe honderd voor pensioenfondsen?

Een dekkingsgraad van 90% kan voor pensioenfondsen al voldoende zijn om zonder verlagingen van de pensioenen over te gaan naar het nieuwe stelsel. Maar daar kleven wel risico's aan. Later kan de rekening alsnog komen.

VCP: AOW-leeftijd omlaag bij daling levensverwachting door corona

Vakcentrale VCP wil dat de AOW-leeftijd ook kan dalen, bijvoorbeeld als de levensverwachting daalt als gevolg van de coronapandemie. Nu kan die alleen omhoog.