Auteur

Martine Wolzak

ABP verliest €45 mrd door recessie- en renteangst op markten

Het vermogen van ABP is sinds begin dit jaar fors gedaald. Als gevolg van de hogere rente spuit de dekkingsgraad van het fonds daarentegen omhoog tot ruim 125%.

Seinen op groen voor snellere verhoging pensioenen

De regels voor het verhogen van pensioenen worden een stuk soepeler vanaf volgende maand. Daardoor mogen pensioenfondsen dit jaar sneller de pensioenuitkeringen verhogen.

Kamer eist actie tegen hoge prestatievergoedingen voor private equity

Een ruime Kamermeerderheid draagt minister Schouten op met pensioenfondsen in gesprek te gaan over de 'torenhoge bonussen' voor private equity.

PFZW keert recordbonus uit aan beheerders private equity

PFZW betaalde vorig jaar fors meer aan de beheerders van private equity vanwege uitzonderlijk hoge rendementen. Het fonds belegt relatief veel in private equity waar hoge prestatievergoedingen gebruikelijk zijn.

FNV royeert voorzitter seniorenclub in ruzie over pensioenwet

FNV heeft de voorzitter van de eigen seniorensectie geroyeerd, blijkt uit een brief gedeeld met het FD.

‘Voorkom dat jongeren moeten demonstreren voor de deur van hun pensioenfonds’

Pensioenbestuurders luisteren nog te weinig naar deelnemers als het gaat over het beleggingsbeleid, vindt D66. De partij komt met een initiatiefwet die daar verandering in moet brengen.

De nieuwe pensioenwet komt eraan, maar komt-ie op tijd?

Na lang wachten ziet het ernaar uit dat de Tweede Kamer zich snel kan buigen over de grootste stelselhervorming sinds de invoering van de basisverzekering in de zorg. Het FD zet vier hobbels op een rij.

Hoe de AOW uitgroeit tot kopzorg van het nieuwe kabinet.

Tijdens de verkiezingscampagne speelde AOW nauwelijks een rol. Maar nu lopen de gemoederen rond het staatspensioen hoog op. Wordt de AOW de 'dividendbelasting' van Rutte IV?

Opstand oudere achterban coalitie over 'ontkoppelen' AOW

Senioren van VVD, CDA en D66 zijn boos over de dreigende ontkoppeling van de AOW-uitkering van het minimumloon. Ze hebben daarover een brandbrief naar hun eigen Kamerfracties gestuurd.

Regels overboord voor hoger pensioen. Goed idee?

Oplopende inflatie in combinatie met bevroren pensioenen wakkeren de druk aan om de indexatieregels te versoepelen. De PvdA wil dat via een wetswijziging voor elkaar krijgen. Gepensioneerden beginnen rechtszaken tegen hun fonds.

Risico op ongelukken door nieuwe regels voor verdeling pensioen bij scheiding

Verzekeraars en pensioenfondsen waarschuwen voor problemen bij de invoering van de nieuwe regels voor de verdeling van pensioen na een scheiding. Een verkeerde keuze valt niet meer terug te draaien.

‘We kunnen fossiel in een klap verkopen, maar maken we dan echt verschil?’

Pensioenfondsen voelen de druk om volledig uit fossiel te stappen. Maar niet ieder fonds neemt dezelfde route om dat doel te bereiken, benadrukken Corien Wortmann en Joanne Kellermann, voorzitters van ABP en PFZW.

PME stapt als eerste grote Nederlandse pensioenfonds uit olie en gas

PME keert beleggingen in fossiele energie de rug toe en steekt dat geld in hernieuwbare energie. Het fonds voor de metaal en technologie, met een vermogen van €62 mrd, zet als eerste van de vijf grote pensioenfondsen deze stap.

Pensioenfonds Horeca wil uit de fossiele energie

Pensioenfonds Horeca en Catering heeft een flink deel van beleggingen in olie en gas verkocht. Het besluit om te stoppen met fossiel is 'principieel', maar zal geen rendement kosten verwacht fonds.

Kabinet trekt na protest 'slecht plan' afschaffing tijdelijke lijfrente in

Het kabinet wilde de tijdelijke lijfrente afschaffen en alleen levenslange uitkeringen toestaan. Na protest van onder meer de Consumentenbond, adviseurs en verzekeraars is dit plan van de baan.

Verzet tegen ‘onzalig plan’ om tijdelijke lijfrente af te schaffen

Wie pensioen opbouwt met een lijfrente, kiest er meestal voor om dat binnen vijf jaar na zijn Aow volledig te laten uitkeren. Met het nieuwe stelsel zou dat wel eens verplicht levenslang kunnen worden. Onacceptabel, vinden critici.

Groot datalek bij Blue Sky Group

Gegevens van ruim 30.000 gepensioneerde KLM-medewerkers liggen op straat door een groot datalek bij Blue Sky Group. Dit is volgens de uitvoerder van de KLM-pensioenfondsen het werk van 'kwaadwillenden'.

Extra belastingvoordeel? Zzp'er gaat er nauwelijks meer pensioen door sparen

Door het pensioenakkoord krijgen zzp'ers eindelijk hetzelfde belastingvoordeel bij pensioenopbouw als werknemers. Maar dat gaat er waarschijnlijk niet voor zorgen dat zij veel meer gaan sparen voor hun pensioen.

Hoe verdeel je een erfenis van €1700 mrd?

Pensioenfondsen moeten zo’n €1700 mrd aan vermogen verdelen over miljoenen Nederlanders. ‘Een unieke operatie’. Maar wie heeft recht op wat? Het verdelen van een erfenis is er niets bij.

Dekkingsgraden vliegen omhoog, maar stijging pensioen zit er niet in

Koopkrachtherstel voor de pensioenen van miljoenen Nederlanders, werkend en gepensioneerd, zit er voorlopig niet in. Ondanks de stijging van de dekkingsgraden, zijn de meeste grote fondsen nog niet in staat om te indexeren.

ABP tegen klimaatdemonstranten: ‘Direct uit fossiel is niet de oplossing’

ABP kreeg vrijdag bezoek van boze leraren, ambtenaren en andere deelnemers, die dreigen naar de rechter te stappen om af te dwingen dat hun fonds uit fossiele brandstoffen stapt.

‘ABP miljarden rijker als het niet fossiel, maar groen had belegd’

Pensioenfonds ABP had miljarden kunnen verdienen door te stoppen met beleggen in aandelen van de fossiele industrie en de opbrengst daarvan in hernieuwbare energie te steken.

Amerikaanse bezwaren brengen overname WTW door Aon in gevaar

Verzekeringsmakelaars Aon en Willis Towers Watson (WTW) worden samen te groot, vindt het Amerikaanse ministerie van justitie. Het begint een zaak om de overname van WTW door Aon tegen te houden.

‘Werkgever niet voorbereid op pensioenakkoord’

Bijna de helft van de werkgevers heeft geen idee wat het pensioenakkoord inhoudt, blijkt uit onderzoek. Het gevaar is dat daardoor werkgevers laat beginnen met het aanpassen van hun pensioenregeling en in tijdnood komen.

Vervroegd pensioen rukt weer op in cao’s. Maar ‘nog niet genoeg’

Werkgevers en werknemers maken dankzij het pensioenakkoord steeds vaker afspraken over vervroegd pensioen. In één op de drie cao's die het afgelopen jaar zijn afgesloten, zijn dergelijke afspraken opgenomen.

Pensioenfondsen boos over plan CPB voor lagere pensioenpremies

Pensioenfondsen zien weinig in voorstellen van het Centraal Planbureau (CPB) om Nederlanders meer ruimte te geven om zelf te sparen. In de praktijk gaan die vooral ten koste van het pensioen, waarschuwt de Pensioenfederatie.

Bonussen voor private equity en hedgefondsen bij ABP naar €1,5 mrd

De prestatievergoedingen die ABP aan externe managers betaalt, zijn afgelopen jaar fors gestegen. Het fonds belegt relatief veel in alternatieve beleggingen waar beleggersbonussen gebruikelijk zijn.

ABP ziet het nut van duurzaam beleggen wél: ‘Het kan en het moet’

Volgens Tariq Fancy, oud-topmanager duurzaamheid bij BlackRock, heeft duurzaam beleggen geen effect op het tegengaan van de klimaatcrisis. Diane Griffioen, hoofd beleggingen van ABP, is het daar niet mee eens.

Pensioenfonds uit gevarenzone, tijd om dekkingsgraad vast te klikken?

De dekkingsgraden schoten de afgelopen maanden omhoog. De kortingsdreiging is — voor nu — verdwenen. Maar die winst vasthouden tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, dat is een ander verhaal.

Pensioenleeftijd Nederlander loopt snel op

Ruim de helft van de werknemers gaat op 66-jarige leeftijd, of nog later, met pensioen. De bonden stellen dat de pensioenleeftijd te snel stijgt voor veel werkenden en pleiten voor een staatspensioen na 45 jaar werken.