Auteur

Martine Wolzak

Koolmees schuift debat over omslag in pensioenstelsel op de lange baan

Door de lage rente, en de gevolgen die dat heeft voor pensioenfondsen, wordt steeds vaker de vraag gesteld of meer AOW en minder pensioen niet beter zou zijn.

Verzekeraar Lifetri stapt na uitvaartpolissen ook in pensioenen

Relatieve nieuwkomer in de verzekeringsbranche Lifetri neemt de pensioenen over van het ondernemingsfonds van verzekeraar Allianz. Daarmee wordt het bedrijf ook actief in pensioenen, naast uitvaart- en levenpolissen.

Pensioenakkoord? Check. Nu begint het echte werk

Niet eerder stond het 'beste pensioenstelsel ter wereld' voor zo'n grote verbouwingsoperatie. Drie pensioenfondsbestuurders over wat de fondsen en hun deelnemers te wachten staat.

Grote zorgen gepensioneerden over periode tot aan nieuw pensioenstelsel

Gepensioneerden vrezen alsnog forse pensioenverlagingen in de jaren tot aan de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Ouderenorganisaties pleiten voor een overgangsregime dat de kans op kortingen kleiner maakt.

DNB: Nieuw pensioen neemt bron generatieconflict weg

Het nieuwe pensioenstelsel is minder individueel dan toezichthouder De Nederlandsche Bank wenste, zegt directeur Tjerk Kroes. Maar ‘het verdelingsvraagstuk, wat nu de bron is van het generatieconflict, is opgelost.’

Lot pensioenakkoord in handen van FNV Ledenparlement

Op de kop af twee weken geleden ging het mis: het lukte vakbond FNV niet om te stemmen over de uitwerking van het vorig jaar gesloten pensioenakkoord. Zaterdag volgt een herkansing in een hotel in Bunnik.

ABP-voorzitter: ‘Huidig pensioenstelsel is doodlopende weg’

Een plan B voor het pensioenakkoord? Dat is er eigenlijk niet, zegt voorzitter Corien Wortmann-Kool van ABP. In het huidige stelsel blijven, is volgens haar geen optie.

Wat ging er vrijdag mis bij de FNV?

Polder en politiek verloren vrijdag de regie over de pensioenhervormingen. Enkele tientallen leden van het FNV Ledenparlement dwongen uitstel af van de stemming over het moeizaam bereikte pensioenakkoord.

Wel of geen pensioenakkoord? Bonden houden het spannend

Vrijdag bespreekt het kabinet het pensioenakkoord. Maar eerst moeten de achterbannen van vakbonden FNV en VCP nog hun fiat geven. Die zijn kritisch. Een goede afloop is daardoor onzeker.

Verzekeraars: ‘Weeffout in pensioenakkoord’

Werkgevers en werknemers met een premieregeling worden onnodig gedupeerd door de vrijdag gemaakte pensioenafspraken. Dat vindt het Verbond van Verzekeraars. 'Deze weeffout moet worden hersteld.'

Uitstel FNV Ledenparlement dreigt pensioenakkoord te ontregelen

Een meerderheid in het FNV Ledenparlement wil niet volgende week digitaal vergaderen over het pensioenakkoord. De vertegenwoordigers vragen uitstel tot juli. De gevoeligheden zijn zo groot, dat zij elkaar bij dit onderwerp in de ogen willen kunnen kijken.

Geen oplossing in zicht voor gat bij dc-pensioenen

De kosten om deelnemers in premieregelingen te compenseren voor afschaffing van de doorsneesystematiek vormen een struikelblok bij de uitwerking van het pensioenakkoord, aldus betrokkenen.

Pensioenonderhandelaars zijn er nog niet uit

De stuurgroep die het pensioenakkoord aan het uitwerken is, heeft meer tijd nodig. Over belangrijke onderwerpen zoals de transitie en het invaren van oude rechten hebben de onderhandelaars nog geen overeenstemming bereikt.

CNV: miljarden nodig van overheid en werkgevers voor gedupeerde deelnemers

CNV wil een grotere bijdrage van overheid en werkgevers voor compensatie van de dertigers en veertigers die erop achteruitgaan bij de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel.

Pensioenen: van rekenrente naar projectierendement

Deze week willen de pensioenonderhandelaars knopen doorhakken. Dat zal niet eenvoudig zijn. Er liggen nog enkele heikele dossiers op tafel. Bovendien is de verhouding tussen vakbonden en Koolmees bekoeld.

FNV’er Elzinga: ‘Raar als we de komende jaren vasthouden aan de oude kortingsregels’

Als onder de nieuwe regels verlagingen niet nodig zijn, dan hoeft nu ook niet te worden gekort, stelt Tuur Elzinga. De FNV-onderhandelaar denkt bovendien dat het nieuwe stelsel voor iedereen een hoger verwacht pensioen oplevert.

Pensioenpremie Unilever stijgt naar record van meer dan 50%

Bij Unilever Nederland is de pensioenpremie dit jaar gestegen naar een record van ruim 52%. Dat blijkt uit stukken op de website van het Nederlandse pensioenfonds van Unilever.

‘Overgang naar nieuw pensioenstelsel in 2027 met een big bang’

De timing van de overgang en de spelregels in de tussentijd zijn naar verluidt nog belangrijke knelpunten in de gesprekken over het nieuwe stelsel. Een besluit volgt de komende weken.

Pensioenregeling ABP moet simpeler om kans op fouten te verkleinen

Het vereenvoudigen van de pensioenregelingen bij pensioenfonds ABP gaat niet snel genoeg. Door bijvoorbeeld complexe overgangsregelingen blijft de kans op fouten bij de berekening van pensioen te hoog, waarschuwt het fonds in het jaarverslag over 2019.

‘Grote verliezen pensioenfondsen op oliebeleggingen’

ABP en PFZW hebben in de eerste drie maanden van dit jaar grote verliezen geleden op hun aandelenbeleggingen in de olie- en gasindustrie. Dat stelt milieu- en mensenrechtenorganisatie Both Ends op basis van eigen berekeningen.

Gevecht om voorwaarden tweede ronde overheidssteun barst los

Nu Nederland nog niet van het slot gaat, komt er een tweede steunronde van het kabinet. FNV wil nu als voorwaarde dat bedrijven geen winst uitkeren of aandelen inkopen. VNO-NCW wil vooral meer en ruimhartiger steun.

Kans op verlaging pensioenen in 2021 door coronacrisis juist geslonken?

Forse verlagingen van de pensioenen zijn volgend jaar allesbehalve zeker, denken veel pensioenexperts en economen. Ook als dekkingsgraden, die er door de coronacrisis beroerd voorstaan, niet verbeteren.

Nieuw nabestaandenpensioen vertraagd door corona en onenigheid

Een nieuw nabestaandenpensioen laat nog op zich wachten. Een advies hierover van sociale partners aan minister Koolmees van Sociale Zaken is voorlopig uitgesteld door de coronacrisis, bevestigt de Stichting van de Arbeid.

‘Te vroeg voor verlaging levensverwachting’

De gevolgen van de coronapandemie voor de levensverwachting in Nederland zijn nog niet te voorspellen. Dat zeggen het Actuarieel Genootschap en het CBS.

Uitstel betaling pensioenpremies mogelijk vanwege coronacrisis

Pensioenfondsen in zwaar getroffen sectoren zoals de horeca, de reisbranche en de detailhandel hebben de betalingstermijnen voor pensioenpremies verruimd.

'Een hele moeilijke dag voor pensioenfondsen'

De AEX-index sloot maandag 7,7% lager, in punten gerekend de grootste daling op één dag sinds 2008. Tegelijkertijd gaat de rente hard omlaag. Hoe reageren pensioenfondsen op deze perfecte storm?

Akkoord over verzekering arbeidsongeschiktheid voor zzp’ers

Sociale partners zijn het eens geworden over een aov voor zzp'ers. Die wordt soberder en goedkoper dan die voor werknemers. De achterbannen moeten zich nog uitspreken over het akkoord op hoofdlijnen.

Polder en kabinet willen af van rekenrente

De rekenrente verdwijnt zo veel mogelijk uit het pensioenstelsel. Dat is wat vakbonden, werkgeversorganisaties en kabinet hebben afgesproken, meldt De Telegraaf woensdagmorgen. Daar staat tegenover dat de beloftes over de hoogte van het pensioen verdwijnen.

Acties politie dreigen, ondanks kabinetsvoorstel voor vroegpensioen

De politiebonden vinden het prépensioenvoorstel van minister Grapperhaus volstrekt onvoldoende. Ze eisen een regeling voor de komende vijf jaar, die voor alle politiemensen geldt, los van hun functie.

Oeps, foutje, uw pensioen is verkeerd berekend

Aan de vooravond van de pensioenhervorming neemt de aandacht voor de achterkant van het pensioen toe: de administratie. De Tweede Kamer wil weten of de administratie wel klopt, of dat er grote problemen zijn.