Auteur

Martine Wolzak

PME stapt als eerste grote Nederlandse pensioenfonds uit olie en gas

PME keert beleggingen in fossiele energie de rug toe en steekt dat geld in hernieuwbare energie. Het fonds voor de metaal en technologie, met een vermogen van €62 mrd, zet als eerste van de vijf grote pensioenfondsen deze stap.

Pensioenfonds Horeca wil uit de fossiele energie

Pensioenfonds Horeca en Catering heeft een flink deel van beleggingen in olie en gas verkocht. Het besluit om te stoppen met fossiel is 'principieel', maar zal geen rendement kosten verwacht fonds.

Kabinet trekt na protest 'slecht plan' afschaffing tijdelijke lijfrente in

Het kabinet wilde de tijdelijke lijfrente afschaffen en alleen levenslange uitkeringen toestaan. Na protest van onder meer de Consumentenbond, adviseurs en verzekeraars is dit plan van de baan.

Verzet tegen ‘onzalig plan’ om tijdelijke lijfrente af te schaffen

Wie pensioen opbouwt met een lijfrente, kiest er meestal voor om dat binnen vijf jaar na zijn Aow volledig te laten uitkeren. Met het nieuwe stelsel zou dat wel eens verplicht levenslang kunnen worden. Onacceptabel, vinden critici.

Groot datalek bij Blue Sky Group

Gegevens van ruim 30.000 gepensioneerde KLM-medewerkers liggen op straat door een groot datalek bij Blue Sky Group. Dit is volgens de uitvoerder van de KLM-pensioenfondsen het werk van 'kwaadwillenden'.

Extra belastingvoordeel? Zzp'er gaat er nauwelijks meer pensioen door sparen

Door het pensioenakkoord krijgen zzp'ers eindelijk hetzelfde belastingvoordeel bij pensioenopbouw als werknemers. Maar dat gaat er waarschijnlijk niet voor zorgen dat zij veel meer gaan sparen voor hun pensioen.

Hoe verdeel je een erfenis van €1700 mrd?

Pensioenfondsen moeten zo’n €1700 mrd aan vermogen verdelen over miljoenen Nederlanders. ‘Een unieke operatie’. Maar wie heeft recht op wat? Het verdelen van een erfenis is er niets bij.

Dekkingsgraden vliegen omhoog, maar stijging pensioen zit er niet in

Koopkrachtherstel voor de pensioenen van miljoenen Nederlanders, werkend en gepensioneerd, zit er voorlopig niet in. Ondanks de stijging van de dekkingsgraden, zijn de meeste grote fondsen nog niet in staat om te indexeren.

ABP tegen klimaatdemonstranten: ‘Direct uit fossiel is niet de oplossing’

ABP kreeg vrijdag bezoek van boze leraren, ambtenaren en andere deelnemers, die dreigen naar de rechter te stappen om af te dwingen dat hun fonds uit fossiele brandstoffen stapt.

‘ABP miljarden rijker als het niet fossiel, maar groen had belegd’

Pensioenfonds ABP had miljarden kunnen verdienen door te stoppen met beleggen in aandelen van de fossiele industrie en de opbrengst daarvan in hernieuwbare energie te steken.

Amerikaanse bezwaren brengen overname WTW door Aon in gevaar

Verzekeringsmakelaars Aon en Willis Towers Watson (WTW) worden samen te groot, vindt het Amerikaanse ministerie van justitie. Het begint een zaak om de overname van WTW door Aon tegen te houden.

‘Werkgever niet voorbereid op pensioenakkoord’

Bijna de helft van de werkgevers heeft geen idee wat het pensioenakkoord inhoudt, blijkt uit onderzoek. Het gevaar is dat daardoor werkgevers laat beginnen met het aanpassen van hun pensioenregeling en in tijdnood komen.

Vervroegd pensioen rukt weer op in cao’s. Maar ‘nog niet genoeg’

Werkgevers en werknemers maken dankzij het pensioenakkoord steeds vaker afspraken over vervroegd pensioen. In één op de drie cao's die het afgelopen jaar zijn afgesloten, zijn dergelijke afspraken opgenomen.

Pensioenfondsen boos over plan CPB voor lagere pensioenpremies

Pensioenfondsen zien weinig in voorstellen van het Centraal Planbureau (CPB) om Nederlanders meer ruimte te geven om zelf te sparen. In de praktijk gaan die vooral ten koste van het pensioen, waarschuwt de Pensioenfederatie.

Bonussen voor private equity en hedgefondsen bij ABP naar €1,5 mrd

De prestatievergoedingen die ABP aan externe managers betaalt, zijn afgelopen jaar fors gestegen. Het fonds belegt relatief veel in alternatieve beleggingen waar beleggersbonussen gebruikelijk zijn.

ABP ziet het nut van duurzaam beleggen wél: ‘Het kan en het moet’

Volgens Tariq Fancy, oud-topmanager duurzaamheid bij BlackRock, heeft duurzaam beleggen geen effect op het tegengaan van de klimaatcrisis. Diane Griffioen, hoofd beleggingen van ABP, is het daar niet mee eens.

Pensioenfonds uit gevarenzone, tijd om dekkingsgraad vast te klikken?

De dekkingsgraden schoten de afgelopen maanden omhoog. De kortingsdreiging is — voor nu — verdwenen. Maar die winst vasthouden tot de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel, dat is een ander verhaal.

Pensioenleeftijd Nederlander loopt snel op

Ruim de helft van de werknemers gaat op 66-jarige leeftijd, of nog later, met pensioen. De bonden stellen dat de pensioenleeftijd te snel stijgt voor veel werkenden en pleiten voor een staatspensioen na 45 jaar werken.

Koolmees schiet plan voor pensioen na 45 jaar werken af

De minister gaat in tegen een grote wens van de vakbonden en een van hun belangrijke strijdpunten tijdens de onderhandelingen over het pensioenakkoord.

‘Verbeterslag’ pensioenfondsen na kritiek AFM

De Pensioenfederatie roept fondsen op zo snel mogelijk volledige informatie te geven over de kosten die zij maken. De koepel van pensioenfondsen reageert daarmee op kritiek van de AFM.

Pensioenfondsen hersteld van dreun coronacrisis

De dekkingsgraden van de grote pensioenfondsen zijn na een jaar eindelijk terug op de niveaus van voor de coronacrisis. Bij deze standen zouden de grootste vier fondsen waarschijnlijk zonder kortingen over kunnen naar het nieuwe pensioenstelsel.

Koolmees over kritiek: ‘Het pensioenakkoord staat. De rest is techniek’

Ruim 1400 pagina's aan vragen, verbeterpunten en kritiek kreeg verantwoordelijk minister Wouter Koolmees op zijn pensioenwet. Hij blijft positief: ‘Stap voor stap is de enige manier.’

Flexibele AOW-leeftijd kan rekenen op Kamermeerderheid

Tien partijen willen iedereen de keuze geven om drie tot vijf jaar langer door te werken, in ruil voor een hogere AOW-uitkering.

'Deelnemer wil weten: hoeveel pensioen heb ik nu? En wat heb ik dadelijk?'

Zonder nieuwe regels voor de overgangsperiode naar het nieuwe stelsel is de kans groot dat straks alsnog miljoenen pensioenen omlaag moeten, waarschuwt José Meijer, interim-voorzitter van de Pensioenfederatie.

FNV en CNV: stoppen met werken na 45 jaar moet er komen

Vakbonden pleiten voor een landelijke regeling zodat werknemers mogen stoppen na 45 jaar werken, ook als ze dan nog geen recht op AOW hebben.

ABP en APG willen meer solidariteit in nieuw pensioencontract

ABP en APG waarschuwen dat in het nieuwe pensioencontract te weinig solidariteit overblijft. Die is wel nodig 'om pech- en geluksgeneraties te voorkomen', zegt pensioenfonds ABP.

Hogere AOW-uitkering is van links tot rechts populair

Een Kamermeerderheid is voor de verhoging van de AOW, blijkt uit de verkiezingsprogramma's. Is een hogere AOW wel de beste manier om de koopkracht van gepensioneerden op peil te houden?

Zzp-pensioen bij fondsen zit vast op ontbrekende wetgeving

'Een dure gemiste kans', vindt de Pensioenfederatie. De koepel van pensioenfondsen doet een oproep aan het kabinet om 'nu' in beweging te komen.

Waardoor pensioenhervormingen zo vaak mislukken: lessen voor Nederland

Het Nederlandse pensioenstelsel gaat op de schop. Wat kan Nederland leren van andere landen die eerder hun stelsels weer op de tekentafel legden? ‘Pensioenhervormingen verzanden vaak in doormodderen.’

Nooduitgang voor zware beroepen is geen vetpot

De nieuwe regeling voor vroegpensioen in zware beroepen gaat per 1 januari van start, ook al is de wet nog niet langs de Eerste Kamer geweest.