Pensioenfondsen en verzekeraars moeten overwegen grotere belangen te nemen in beursgenoteerde bedrijven, om hun rol als rentmeester beter te kunnen spelen. Die oproep doet Eumedion in een discussiestuk.
Als derde grote pensioenfonds doet PFZW fossiele beleggingen in de ban. Laten fondsen zich opjagen door de achterban, hebben ze te weinig geduld of is uitstappen de beste route naar een nieuwe economie?
Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW) heeft 97% van zijn belangen in olie- en gasbedrijven verkocht, omdat de overschakeling van fossiel naar hernieuwbaar bij die bedrijven niet snel genoeg gaat.
In Amerika is sprake van een anti-esg-beweging. Dat is niet alleen een Amerikaans fenomeen; ook in Nederland roeren kritische politici en activisten zich steeds vaker. Dat brengt bedrijven en investeerders in een lastig parket.
Beleggersbelangenclub Eumedion geeft een standje aan de president-commissarissen van Ahold Delhaize, ING, Unilever en Shell. Die bleken niet in staat de orde te handhaven bij de laatste aandeelhoudersvergaderingen.
Pensioenfondsen veranderen vanwege zorgen over het klimaat ingrijpend hun beleggingsbeleid. Meer dan de helft van de bedrijven waarin ze investeren overleeft de klimaattoets niet.
ABP neemt zijn beleggingsbeleid op de schop en verbindt consequenties aan klimaatambities en -prestaties van bedrijven. Van alle ondernemingen waarin wordt belegd, zal circa 50% uit de portefeuille verdwijnen.
De bestuurders van Nederlandse beursfondsen worden nauwelijks afgerekend op esg-doelstellingen. Bonussen zijn nog altijd voor meer dan de helft gebaseerd op financiële doelen.
Omdat bedrijven nauwelijks gevolg geven aan kritiek op het beloningsbeleid, voert Eumedion de druk op. Deze belangenclub voor beleggers roept op tegen herbenoeming te stemmen als commissarissen niet luisteren.
Bij het nemen van besluiten moeten toezichthouders zoals AFM en DNB, maar ook commissarissen van grote bedrijven, zich beter bewust zijn van hun eigen denkfouten, stelt promovendus Tessa Coffeng.