De Nederlandse staat leent vanaf half oktober weer geld dat het ecologisch verantwoord belooft uit te geven. De opbrengsten gaan onder meer naar het onderhoud van spoorwegen, niet-fossiele infrastructuur en dijken.
Begin dit jaar was de verwachting dat Chinese aandelen het weer goed gingen doen, omdat het land van het coronaslot ging. Sinds die piek in januari zijn de koersen met zo’n 18% gedaald.
Nederlandse beleggers, van klein tot groot, stapten vorig jaar uit beleggingen in de wapensector. Veel investeerders verkochten hun stukken, net nu wapenfabrikanten steun goed kunnen gebruiken.
De Amerikaanse investeringsbank BNY Mellon moet $1,5 mln betalen aan beurstoezichthouder SEC. De bank zou geld van klanten niet duurzaam of verantwoord hebben belegd.
Dankzij de hoge energieprijzen hebben fossiele bedrijven miljardenwinsten geboekt. Hoewel veel pensioenfondsen, zoals ABP en PFZW, kritiek hebben op deze concerns profiteren ze van deze winsten.
Beleggers keren zich dit jaar af van obligaties met het predicaat high yield, leningen van bedrijven met een lage kredietscore. Te vroeg, denken sommigen.
‘Ultraveilige’ debiteuren Duitsland en Nederland moeten waarschijnlijk na jaren weer rente betalen op hun leningen. Zijn bedrijven ook binnenkort meer geld kwijt voor hun krediet?
Nederlandse telecombedrijven haken in op een wereldwijde trend: lenen met duurzaamheidsbelofte. Maar echt groen lenen – de opbrengst van de obligaties steken in concrete duurzame projecten – doen ze dan weer niet.
Het ministerie van Financiën heeft dinsdagochtend een lening van €4,7 mrd afgesloten. Het gaat om een staatsobligatie met een speciaal randje: ze wordt namelijk over vier jaar terugbetaald.