Het nieuwe stelsel moet niet alleen beoordeeld worden op rekensommen over de uitkomsten, maar vooral ook op de kwalitatieve voordelen die het kan brengen, menen Theo Langejan (Pensioenfederatie) en Casper van Ewijk (Netspar).
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
De heren Van Ewijk en Langejan vergeten één belangrijk aspect in de discussie over het pensioenstelsel: een pensioenaanspraak/-recht valt onder het vermogensrecht en is dus persoonlijk (‘economisch’) eigendom, ook al heeft hij/zij er niet de beschikkingsbevoegdheid over. Dat is nu zo en dat blijft zo, ook met individuele pensioenpotjes al wordt anders gesuggereerd. Juridisch blijft het pensioenvermogen wel eigendom van het pensioenfonds. Zie uitspraak van de Hoge Raad, ECLI:NL:PHR:2012:BT8462, van 03-02-2012.
De heer Langejan verwijst naar het EU hof van Justitie. Dat is interessant, want als er onverhoopt een nieuw pensioenstelsel komt dat uitgaat van individuele pensioenpotjes, dan gaat die transitie veel geld kosten. Ik kan me niet voorstellen dat gepensioneerden bereid zullen zijn die rekening te betalen. Dan voorzie ik dat er lange procedures zullen volgen bij met name het EU Hof van Justitie op grond van art 17 lid 1 van het Handvest van de grondrechten van de Europese unie. Dat luidt als volgt:
Het recht op eigendom
1. Eenieder heeft het recht de goederen die hij rechtmatig heeft verkregen, in eigendom te bezitten, te gebruiken, erover te beschikken en te vermaken. Niemand mag zijn eigendom worden ontnomen, behalve in het algemeen belang, in de gevallen en onder de voorwaarden waarin de wet voorziet en mits het verlies tijdig op billijke wijze wordt vergoed. Het gebruik van de goederen kan bij wet worden geregeld, voor zover het algemeen belang dit vereist.
Kort door de bocht: als het recht op eigendom – in casu: het eigendom op de pensioenaanspraak – wordt aangetast en krachtens uitspraak EU HvJ wordt toegestaan, dan dient het verlies tijdig op billijke wijze worden vergoed. Dat gaat de staat (de belastingbetaler) heel veel geld kosten.
De overheid dient zich rekenschap te geven van het feit dat het redden van de verzekeraars uit hun benarde financiële positie niet voor rekening kan komen van de gepensioneerden en overige deelnemers aan collectieve pensioenregelingen. Laat de aandeelhouders van verzekeraars die rekening betalen.