De voorgestelde hervorming met persoonlijke pensioenvermogens tast het ‘coöperatieve karakter’ van het pensioenstelsel aan en lijkt een te radicale oplossing voor de huidige problemen.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
3 reacties
‘Benne van Popta (PMT) heeft ze daarbij begeleid’
Beste meneer Van Meerten,
Uw reactie is feitelijk een herhaling van hetgeen in het artikel (hierboven) al is verwoord. Wat wilt u derhalve met uw reactie zeggen, meneer Van Meerten?
Eindelijk!
Maar toch curieus dat buitenlandse pensioenfondsdirecteuren tot de conclusie komen dat de voorgenomen afbraak van ons collectieve risicodeling gebaseerde pensioenstelsel door de steeds onbetrouwbaarder wordende overheid (die als grootste werkgever hierbij belang heeft) en op dit vlak nauw samenwerkt met de verzekeringswereld (via het Verbond van Verzekeraar, en Netspar), tot een onzalig stelsel leiden van op beschikbare premieregelingen (DC-regelingen) gebaseerde pensioenregeling.
Laten we hopen dat vreemde ogen dwingen!
Al bij herhaling heb ik in deze rubriek aangevoerd dat DC-regelingen, uit te voeren door verzekeraars, leiden tot onzekere pensioenen. En dat pas op datum ingang pensioenleeftijd bekend is tegen welke rentevoet men van het gespaarde kapitaal een levenslange annuïtaire uitkering moet kopen.
Dit systeem leidt tot geluk- en pechgeneraties, ofwel: tot woekerpensioenen.
Van verzekeraars kan men zoiets verwachten, maar van de overheid die voor het belang van burgers behoort op te komen, niet. De overheid wekt derhalve de schijn dat zij er niet is voor de burgers, maar omgekeerd: de burgers zijn er kennelijk voor de overheid.