Het nabestaandenpensioen valt in het nieuwe stelsel doorgaans royaal hoger uit dan in het huidige stelsel. De reden is dat het een percentage wordt van het inkomen van de overleden partner. Dat is een stuk hoger dan het op te bouwen pensioen, dat nu nog het uitgangspunt is.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
2 reacties
Klopt dit gemiddelde primaire inkomen wel? Volgens de cijfers achter de link naar het cbs is het gemiddelde primaire inkomen 59.100 euro voor een werknemer in de leeftijdsklasse 35-45 jaar. Het percentage partnerpensioen is dan hoger dan 16%. En let op: aan de ene kant wordt het gemiddelde wordt behoorlijk omhoog getrokken door de scheve verdeling van de inkomens. En aan de andere kant is de opbouw van het nabestaandenpensioen gemaximeerd door het fiscale maximum in het salaris waarover mag worden opgebouwd.
Maar eens met de conclusie dat het partnerpensioen bij overlijden van een deelnemer er doorgaans op vooruit zal gaan. Zeker voor de lagere inkomens. De mate waarin is lager dan wordt geschetst in het artikel.
Het is overigens fiscaal wel toegestaan om alsnog een franchise in te bouwen (ook al lijkt dit niet de bedoeling te zijn van de wetgever), dus een opbouw over het gehele salaris is pas een gegeven als we over
enkele jaren zien hoe sociale partners de toekomstige NP-regelingen hebben vormgegeven.