Direct naar inhoud

Column – Het wordt de vakbeweging ook niet gemakkelijk gemaakt — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 6 maart 2018

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

  1. Anoniem
    7 jaar geleden

    Wijze woorden.

  2. Anoniem
    7 jaar geleden

    Een scherpe analyse, die aangeeft hoe dit kabinet aankijkt tegen de factor arbeid in het ‘productieproces’ van onze service economie. Flexi = ‘wegwerp’ arbeid. Arbeidscontracten voor zolang de ondernemer ze nodig denkt te hebben. Liefst zzp tegen zo laag mogelijke kosten, zoveel mogelijk tegen elkaar laten concurreren en selecteren op basis prijs. Moderne variant van beurtschippers. Het pensioen is voor de huidige generatie de ‘onzichtbare’ prijs die ze betalen voor de niet bestaande ‘keuzevrijheid’ die ze door de politiek wordt geboden met het ‘individueel pensioen’ . Hoe waardevol is het, dat je straks zelf mag beslissen wat je met je ‘lege dop’ mag doen. Als er iets is waar de vakbonden het verschil moeten maken, dan is het verplichtstelling van aanvullende pensioenvoorziening voor ALLE werknemers (vast/Flex/zzp) tot een maximum van het modale inkomen en fiscaal gefaciliteerd en gegarandeerd. Betaald door werkgever en werknemer. Voor inkomen daarboven maximale individuele keuzevrijheid maar niet fiscaal gefaciliteerd, komt uit ieders besteedbaar inkomen. Mag ieder individueel bepalen en betalen. Hoeft geen van de huidige millenials en 40 ers (D’66 Koolmees) generatie zich meer zorgen te maken dat zij ‘opdraaien’ voor het pensioen van de babyboomers.
    Naar schatting 80% van het pensioenvermogen zal bestemd zijn voor individuele aanvullend pensioenverplichtingen van gemiddeld €20k op jaarbasis. Toch zijn het de ‘bovenmodaal’ verdieners met ditto aanvullend pensioenaanspraken die het debat en uitkomst domineren en tzt het maximale ‘uit de pot’ willen halen, ook al hebben zij er (nog) niet veel ingestopt. De redenatie rond afschaffing van de doorsnee premie (ik ‘krijg’ straks niet het voordeel van het feit dat ik zo vroeg premie heb betaald?) is sterk gestuurd door de vrees iets niet te krijgen dat anderen misschien wel hebben. Niet aan toegeven zou mijn devies zijn. Het gaat om een modale aanvullende inkomensvoorziening dus mag, nee moet de premie ook doorsnee zijn.
    Het wordt tijd dat het debat in een relevant perspectief wordt geplaatst.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.