Direct naar inhoud

Computerspel bij risico-onderzoek leidt niet tot hogere respons — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 8 maart 2024

Vragen over de risicohouding in de vorm van een computerspel trekken niet meer deelnemers over de streep dan een traditionele vragenlijst. De respons blijft laag. Dit en meer over risico-onderzoek in de podcast Pensioen Pro In Gesprek.

Hierover vertellen Jorgo Goossens, universitair docent aan de Radboud Universiteit en de Universiteit van Tilburg, en Bart Kuijpers, lid van de onderzoeksafdeling van APG, in de meest recente editie van de podcast Pensioen Pro In Gesprek.

Bekijk op Omny. Opent in een nieuw venster

De presentatievorm van risico-onderzoek heeft vrijwel geen invloed op de respons. Die is bij risico-onderzoeken in de pensioensector doorgaans laag, zo rond 6%. De respons bij een computerspel is niet hoger dan bij een conventionele vragenlijst. Dit kwam naar voren uit een Netspar-onderzoek onder deelnemers van BpfBouw, uitgevoerd door Goossens en Kuijpers.

Jorgo Goossens

Het peilen van de risicohouding van de deelnemers wordt in het nieuwe stelsel belangrijker. Fondsen moeten het minstens eens in de vijf jaar doen. Daarbij moeten ze, naast de risicocapaciteit, de risicovoorkeuren van verschillende leeftijdscohorten boven tafel krijgen. ‘Je hebt al snel een stuk of duizend deelnemers nodig voor zo’n onderzoek’, aldus Goossens. De risicohouding is een van de elementen die het beleggingsbeleid bepalen.

De onderzoekers hebben ook gekeken naar de verschillende onderzoeksmethodes die worden gebruikt. De uitkomsten daarvan kunnen uiteenlopen. Volgens Goossens en Kuijpers is dat reden om diverse methodes naast elkaar te gebruiken. Voor de onderzoekers zijn de verschillen een interessante wetenschappelijke puzzel die nog niet is opgelost.

Voor de toekomst verwachten Goossens en Kuijpers dat fondsen gaan kijken of ze het risico-onderzoek kunnen combineren met het onderzoek naar duurzaamheidsvoorkeuren.

Bart Kuijpers

Goossens en Kuijpers zijn zelf met onderzoek bezig naar de invloed van de AOW op de resultaten van risico-onderzoek. ‘Het is de vraag of deelnemers bij het invullen ervan uitgaan dat ze AOW gaan ontvangen, wat gezien kan worden als een bestaansminimum. Dat kan hun risicovoorkeuren beïnvloeden. Nu weten we niet in hoeverre dat een rol speelt. We gaan de resultaten vergelijken van respondenten die de AOW bewust meewegen en respondenten die daar niet op zijn gewezen’, zegt Goossens.

Delen op sociale media

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.