Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
3 reacties
Sociale Partners hebben weinig te bieden, maar de vraag moet ook zijn of zij het alleen recht hebben om op pensioenonderwerpen alleen het woord te voeren namens alle belanghebbenden. Slapers en gepensioneerden zijn getalsmatig, maar ook in hun aandeel in het collectieve pensioenvermogen aanmerkelijk groter dan de actieve deelnemers.
Tijd dat in de polder ook zij aan het woord komen: Nederland is binnenkort goed voor 4 miljoen gepensioneerden (bron: NRC 18 aug 2016) en samen met de slapers goed voor meer dan de helft van de €1.300 miljard aan pensioenvermogen van de Nederlandse pensioenfondsen. Een aandeel in de Nederlandse pensioenpot en een aandeel in de Nederlandse economie die gepensioneerden (en slapers) recht geeft om een eigen zegje te doen in de polder.
Het weerwoord zal zijn dat de vakbonden het belang van gepensioneerden vertegenwoordigen. Maar die vakbonden sloven zich liever uit voor hun betalende actieve leden. En die willen eerder een hoger salaris of twee jaar loondoorbetaling bij ziekte dan de één of andere vage toezegging voor een pensioen dat steeds verder weg ligt. Bovendien zijn volgens hen die gepensioneerden wel rijk genoeg.
De ouderenbonden zouden gehoord moeten worden want zij vertegenwoordigen het belang van de gepensioneerden veel beter dan de vakbonden.
En de slapers? Zij bewegen mee met de actieve deelnemers maar zij hebben geen mogelijkheid om hun rechten als slaper goed voor de buhne te brengen en mogen niet stemmen. Meneer Theunissen, weet u hoeveel vermogen er voor slapers beheerd wordt?