Pensioenfondsen moeten niet te lang wachten met de zoektocht naar alternatieven voor veel gebruikte benchmarks zoals euribor, libor en eonia. Die verdwijnen waarschijnlijk in 2022.
Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:
- Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
- Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
- Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
- Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009
1 reactie
Dat alternatief bestaat al lang. Pensioenfondsen hanteerden vóór 2006 (dus: vóór de invoering van het Financieel Toetsingskader) als norm een rekenrente van 2,7 à 2,8 procent (en soms ook hoger). Die rekenrente was gebaseerd op de rendementsverwachting, minus de inflatieverwachting en minus de indexeringsambitie. Zou je die volgen – en dat is nog heel behoudend – dan vliegt de dekkingsgraad omhoog richting 121 procent!
Wat DNB en de AFM hier beweren is eigenlijk een gotspe! Zij zijn het die pensioenfondsen de afgelopen jaren gedwongen hebben hun verplichtingen te berekenen met een politiek ingestoken rente, afgeleid van de interbancaire geldmarkt waarop pensioenfondsen – als zeer lange termijn beleggers – nooit handelen.
In feite geeft DNB en de AFM met dit bericht toe dat ze 13 jaar lang – tegen beter weten in – de verkeerde rentevoeten heeft voorgeschreven en daarmee schade hebben veroorzaakt aan de deelnemers van pensioenfondsen (actieve en gepensioneerden).