Direct naar inhoud

Eiopa: laat jongeren niet de lasten van pensioentekorten dragen — artikel bevat een betaalmuur

Dit artikel heeft een betaalde toegangsblokkering, wat betekent dat een deel van de inhoud pas kan worden gelezen als u bent ingelogd en een geldig abonnement heeft.

Geplaatst in genre: Geplaatst in sectie:
Geschreven door:
Gepubliceerd op: 14 december 2017

Pensioenfondsen moeten oppassen dat ze bij tegenslag de lasten niet te veel op jongeren afwentelen, met te lange uitsmeerperiodes en optimistische waarderingen. Daarvoor waarschuwt de Europese toezichthouder Eiopa.

Nog geen toegang? Abonneer u op Pensioen Pro en krijg:

  • Onbeperkt online toegang tot pensioenpro.nl
  • Dagelijks pensioennieuws, -achtergronden en -opinie per e-mail
  • Vier keer per jaar Pensioen Pro Magazine (inclusief Vermogensbeheergids) per post
  • Volledig archief van Pensioen Pro en IPNederland vanaf 2009

2 reacties

  1. E. Daae
    7 jaar geleden

    Ons tweede pijler pensioen als arbeidsvoorwaarde wordt opgebouwd uit de premie betaald door de werkgever (die meestal een deel van de premie verhaald op de werknemer) plus verkregen rendementen daarop. Dus de werknemer bouwt als deelnemer aan het pensioenfonds zijn eigen actuariële pensioenkapitaal op waaruit diens pensioenuitkeringen t.z.t. betaald worden. En dat moeten de jongeren ook doen. Zij mogen en kunnen niet claimen dat de opgebouwde belegde middelen bij het pensioenfonds dat zijn opgebracht door slapers en gepensioneerden, ook voor hen zijn bestemd behalve voor het (kleine) deel waaraan zij zelf hebben meebetaald. In veel landen zijn de bedrijfspensioenstelsels echter omslagstelsels en daarom niet vergelijkbaar met onze Nederlandse kapitaal gedekte stelsel. Dit rapport vergelijkt dus appels met peren.
    DNB gebruikt het rapport om ons ‘beste’ pensioenstelsel zwart te maken om de geesten rijp te maken voor ‘persoonlijke pensioenpotjes’ zijnde beschikbare premieregelingen in plaats van onze uitkeringsovereenkomsten (‘DB’). Maar bij de algemeen gebruikelijke CDC-regeling in Nederland liggen alle risico’s bij de deelnemer, slaper en gepensioneerde door de buitenwettelijke (contractuele) CDC afspraken en die afspraken in de uitvoeringsovereenkomst als CDC-regeling zijn kennelijk niet meegenomen in het onderzoek van Eiopa gezien de rapportage. Ons pensioenstelsel is beter dan die van andere landen volgens Mercer Melbourne, maar kent onnodig de strengste eisen. Het rapport klopt wel voor verzekeringsmaatschappijen die niet mogen korten op pensioenen. Pensioenfondsen kunnen als laatste redmiddel wel korten en zijn dus niet vergelijkbaar met verzekeraars.

  2. Mr. M.E. van Waart M.a.
    7 jaar geleden

    Beetje veel rare lidwoorden en andere kleine grammaticale foutjes in dit stuk. Even nalopen loont.

U moet ingelogd zijn en een geldig abonnement hebben om een reactie te mogen plaatsen.