Nederlandse vermogensbeheerders geven zichzelf in veel gevallen het groenste stempel dat er bestaat, terwijl branchegenoten elders in Europa voorzichtiger geworden zijn in hun claims rond duurzaamheid. Volgens analist Jasper Haak van adviesbureau AF Advisors heeft het er alle schijn van dat 'een deel van de Nederlandse vermogensbeheerders zich groener voordoet dan ze zijn'.
Strengere Europese regels om deze praktijk, ook wel groenwassen genoemd, tegen te gaan, zorgde in Europa voor het slinken van de stapel duurzame beleggingen over de periode 2018-2020. Dat blijkt uit een onderzoek van de Global Sustainable Investment Alliance (GSIA). In Nederland is volgens een inventarisatie van AF Advisors het omgekeerde het geval. Haak: 'Nederlandse vermogensbeheerders hebben bij de implementatie van de nieuwe regels de vlucht naar voren genomen en vaker voor een donkergroen label gekozen dan wij hadden verwacht.'
Holle frases
De GSIA berekende dat er door aanscherping van de regels het afgelopen jaar ineens $2000 mrd minder duurzame beleggingen bleken te zijn. Het gaat om het totale aantal Europese beleggingen in esg, dat staat voor environment, social en governance, voor de periode 2018 tot 2020. Nederlandse vermogensbeheerders zijn niet zo terughoudend. Haak: 'We zien dat sommige managers hun duurzaamheidsambities nog altijd verdoezelen en doorgaan met holle frases, ondanks de regels die dat proberen te voorkomen.'
De EU-regels tegen je duurzamer voordoen dan je bent, staan bekend als de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR). Deze regels, opgesteld door EU-lidstaten om onder meer klimaatverandering tegen te gaan, werden in maart ingevoerd en verplichten vermogensbeheerders en banken hun financiële producten opnieuw te evalueren en te labelen met nummers. Een 6 betekent dat een belegging grijs is, de 8 staat voor lichtgroen en 9 voor donkergroen. Deze indeling is een enorme taak voor vermogensbeheerders, zeker voor de kleinere. In Nederland hebben veel vermogensbeheerders en pensioenfondsen voor 8 of zelfs 9 gekozen bij een groot deel van hun beleggingen. 'Hiermee leggen ze de lat voor zichzelf erg hoog', stelt Haak.
VS
Niet alleen in Nederland zijn de duurzame ambities, in elk geval op papier, groot. Ook de grote Amerikaanse vermogensbeheerders, zoals Fidelity International en BlackRock, zeggen steeds luider dat ze in hun stemgedrag strenger zullen zijn. Zo waarschuwde Fidelity recent dat, als bedrijven waarin het investeert onvoldoende actie ondernemen om klimaatverandering tegen te gaan, het vanaf begin volgend jaar tegen het management zal stemmen op aandeelhoudersvergaderingen.
Fidelity, dat voor $787,1 mrd aan beleggingen beheert, kondigde ook nieuwe uitgangspunten rond klimaat en genderdiversiteit aan. De vermogensbeheerder kwam met vereisten voor bedrijven om hun impact op het milieu te verkleinen en hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius boven het pre-industriële niveau, zal elk deel van de wereldeconomie 'een radicale transformatie moeten doormaken' en bedrijven die niet voldoen aan de minimumverwachtingen van Fidelity worden bestraft met stemmen tegen hun leidinggevenden, aldus de memo.
Haak is sceptisch en wijst erop dat Fidelity 'heel lang heeft tegengestribbeld en lange tijd niet de UN PRI wilde ondertekenen'. Hij doelt hiermee op de VN-uitgangspunten voor verantwoord investeren. 'Ze zijn nu overduidelijk bezig om een ander beeld van zichzelf te creëren.' En dat terwijl het bij deze partijen vooralsnog om kleine stappen gaat, zegt Haak. 'Als je erdoorheen prikt en kijkt hoe er gestemd wordt, valt het allemaal best tegen. Je ziet bijvoorbeeld vaak onthoudingen als het gaat om excessieve beloningen volgens Europese maatstaven, terwijl die ook onder niet-duurzaam vallen.'
Pessimistisch
Ook BlackRock, de grootse vermogensbeheerder ter wereld met een belegd vermogen van $9000 mrd, heeft nog niet volledig de draai gemaakt, aldus Haak. 'Het gaat bij hoge duurzaamheidsscores vaak om de actieve beleggingen, maar die categorie is vrij klein bij BlackRock.' Het grossiert in passieve beleggingen.
Toch is Haak niet pessimistisch over de vooruitgang van de sector. 'Op dit moment wordt de duurzaamheid van financiële producten vaak nog overdreven, maar je merkt dat het steeds meer de goede kant op gaat.' Duurzame beleggingen zullen naar verwachting wereldwijd groeien tot meer dan $53.000 mrd in 2025, volgens analisten van Bloomberg Intelligence.
Dit artikel verscheen eerder in het FD.